Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over leven Roda-clubicoon Dick Nanninga

Geplaatst opmaandag 22 augustus 2016 - 19:31

Het leven van clubicoon van Roda JC Dick Nanninga verschijnt binnenkort in boekvorm.

Journalist en schrijver Jeroen Siebelink heeft het boek De Lange geschreven, dat vanaf 29 september te koop is.

Raadselachtige man
De schrijver, die ook de biografie van John de Wolf heeft geschreven, noemt het voetbalboek 'dat leest als een roman en de lezer meevoert in het wezen van een iconische en raadselachtige man'. In het boek worden hoogtijdagen belicht, maar komt ook zijn dood aan bod.

Nuchter
Dick Nanninga geldt als clubicoon van Roda JC, maar verwierf internationale bekendheid met zijn doelpunt in de WK-finale van 1978 tegen gastland Argentinië. Als invaller voor Johnny Rep tekende hij acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd voor de gelijkmaker (1-1). Het Nederlands elftal verloor in de verlenging met 3-1. Een omstreden toernooi vanwege het heersende regime. Maar Nanninga is een nuchtere jongen. ‘Ik kop de kogels wel terug’, meldt hij een verslaggever nog stoer bij vertrek.

Ajax
En als op het toppunt van zijn roem Piet Keizer naar zijn bloemenzaak in Kerkrade komt en hem een aanbieding doet namens het grote Ajax, slaat Nanninga deze af, tevreden als hij is bij zijn club Roda JC. De onverstoorbare levensgenieter wordt later, achter de toog van zijn eigen café, door anderen tot in den treure herinnerd aan dat ene doelpunt – en daarmee aan zijn eigen vergankelijkheid.

Teruggetrokken
Hij trekt zich steeds meer terug en wordt neerslachtig. Op ontluisterende wijze verwaarloost
Nanninga zijn gezondheid, wat uiteindelijk leidt tot het afzetten van zijn beide benen. Nanninga stierf op 21 juli van het vorige jaar, op 66-jarige leeftijd, in het ziekenhuis van Maaseik.

Topscorer
De kopsterke Nanninga maakte tussen 1974 en 1982 liefst 107 doelpunten voor Roda JC, waarmee hij topscorer aller tijden van de Kerkraadse club is.

Lees ook: Roda eert Dick Nanninga voor aftrap tegen Feyenoord

Fans van Roda JC eren Dick Nanninga met een groot spandoek.
Foto: Jack Kochanowski

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Boek over Nanninga: van held tot 'vergeten' kluizenaar
Roda JC speelt met rouwbanden na dood Nanninga
Roda eert Dick Nanninga voor aftrap tegen Feyenoord
Groningers willen eerbetoon voor Dick Nanninga
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen