Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek OU-hoogleraar Vermeend uit handel voor plagiaat

Geplaatst opvrijdag 2 februari 2018 - 7:30

Een boek van OU-hoogleraar en oud-minister Willem Vermeend en cyberexpert Rian van Rijbroek over cybercrime wordt uit de handel genomen wegens plagiaat.

Het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime kwam eind vorig jaar uit. Delen blijken nu letterlijk overgenomen uit artikelen van onder meer NRC, Wikipedia en de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet, ontdekten de NOS en Nieuwsuur.

'Druk- en verwijzingsfouten'
Ook ontdekten zij een passage die wel heel erg veel lijkt op een stuk op website Consumentenwijzer. Kleinere stukken tekst komen overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl, aldus de NOS die meldt dat uitgever Theo Oskam besloot het boek uit de handel te nemen vanwege 'druk- en verwijzingsfouten.

Minister, hoogleraar
Willem Vermeend was van 2000 tot 2002 minister van financiën. Vermeend was tussen 2006 en 2010 hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Maastrichtse universiteit. Verder was hij tot 2014 verbonden aan de Maastricht School of Management. Inmiddels doceert hij aan de Open Universiteit.

Door de mand
Van Rijbroek laat in een reactie weten: "Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed." Van Rijbroek viel eerder deze week door de mand in een optreden in televisieprogramma Nieuwsuur, waarbij haar verhaal op social media een storm van kritiek oogstte.

Foto: Jean Pierre Geusens

Vermeend geeft toe
Vermeend erkent dat er sprake is van plagiaat. Hij heeft naar eigen zeggen zelf opdracht gegeven aan de uitgever om het boek uit de handel te halen. Hoe het kan dat er geen bronvermelding is gedaan bij een tiental passages in het boek, dat hij samen met Rian van Rijbroek schreef, is hij nu aan het uitzoeken, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Buitengewoon ergerlijk
Vermeend werd door de NOS en Nieuwsuur gewezen op het plagiaat in het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime. "Daar schrok ik van, dat is me nog nooit overkomen", aldus Vermeend. "Buitengewoon ergerlijk dat dat kan. Ik heb onmiddellijk mijn uitgever gebeld en ik heb gezegd we kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen."

De oud-minister weet niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, aangezien het volgens hem heel gebruikelijk is dat een boek meerdere keren wordt gecontroleerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen