Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek en app beschrijven grenzeloze (wan)hoop tijdens oorlog

Geplaatst opzaterdag 13 november 2021 - 21:30

Het comité 75 jaar Vrijheid en Democratie heeft een boek uitgebracht dat verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bevat van burgers die aan aan weerskanten van de Duitse grens tussen Simpelveld en Aken leefden.

Het boek Hoop en Wanhoop telt 400 pagina's. Dat komt ook omdat het tweetalig is. Het Comité 75 jaar Vrijheid en Democratie is een samenwerking tussen Nederlandse en Duitse buren.

Video: L1

Gebroederlijk
De historische werkgroep uit de gemeentes Simpelveld en Aken heeft er lang aan gewerkt. In het boek zijn herinneringen van Duitse en Nederlandse burgers die de oorlog overleefden gebroederlijk opgetekend. Het is een lijvig naslagwerk geworden over leven en lijden in de grensstreek tussen 1940 en 1945.

Wandelroutes
De verhalen worden ondersteund door een wandelgids met app. Leden van het comité hebben een aantal routes uitgestippeld waar de wandelaar stuit op plekken die het grijze verleden zichtbaar maken. De app waarin behalve de wandelroutes ook foto's en een audiogids zijn verwerkt is bijna gereed voor het publiek.

Leerlingen
Al met al hebben de comité leden een flinke klus geklaard in een moeilijke coronatijd. Daarbij was er ook een mooie bijvangst: "Ik kan stellen dat we vrienden zijn geworden", vertelt Rolf Haugrund van het comité die de Duitse inbreng regelde. Samen met zijn collega's aan Limburgse zijde van de grens benaderden ze leerlingen om interviews af te nemen met burgers die nog kunnen vertellen hoe zij de oorlogsjaren beleefden.

Mijn vader
Haugrund: "Het is treurig maar een aantal betrokkenen leeft niet meer. Vandaar is het zo belangrijk dat hun verhalen zijn opgetekend. Soms kwam het zelfs voor dat hun eigen kinderen, volwassen mensen nu, niet eens wisten wat hun ouders precies hebben meegemaakt. Er werd niet over gesproken. Ook bij ons thuis niet. Ik heb mijn vader nooit vragen gesteld."

Siegfriedlinie
Jan Schiffelers heeft de wandelgids of app niet nodig. Hij is samen met Jac Havenith één van de samenstellers van de routes. Schiffelers: "Het grensgebied ken ik als mijn broekzak. Hier waren smokkelroutes. Wat je nog ziet zijn restanten van de Siegfriedlinie. Deze betonnen barricades zijn door de Duitsers gebouwd om geallieerden voertuigen tegen te houden. Hier liggen ze precies op de grens."

Monumenten
De afstand tussen Simpelveld en Aken telt zo'n vijftien kilometer. Dat is ook de totale lengte van de wandelroute, die opgedeeld is in verschillende etappes. Tijdens de route stuit de wandelaar op monumenten, beelden, huizen of kerken waar in de gids of app iets bijzonders over wordt verteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen