Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeing weer vrijgegeven door Onderzoeksraad

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 19:31

De Boeing 747 die zaterdagmiddag motorproblemen kreeg boven Meerssen, kort na de start vanaf Maastricht Aachen Airport, is maandag vrijgegeven door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De OVV behoudt de geschonden motor en de zwarte doos met daarin de vluchtinformatie voor verder onderzoek, licht een woordvoerster van de Onderzoeksraad toe.

Vervangende motor
De vracht is eveneens vrijgegeven en ongeschonden, stelt luchtvaartmaatschappij Longtail Aviation in een persverklaring. De maatschappij verwacht de Boeing 747-400 in de loop van deze week weer in gebruik te kunnen nemen: "Er is een vervangende motor geladen aan boord van een andere Longtail Boeing 747 die nu onderweg is naar de luchthaven in Luik in België waar een team van technici klaarstaat om de motor te vervangen."

Lees ook: Onderzoeksraad naar Luik voor onderzoek vliegtuig

Brokstukken
Het op Bermuda geregistreerde vrachtvliegtuig was onderweg naar New York, maar moest kort na de start om 16.10 uur uitwijken naar Luik na een incident met een van de motoren. De luchthaven sprak van een motorbrand. Als gevolg daarvan verloor het toestel brokstukken boven Meerssen. Bewoners van het dorp hoorden twee knallen en zagen steekvlammen uit de linkermotor. Neerkomende metaaldelen veroorzaakten schade aan auto's en huizen. Het toestel is op drie motoren verder gevlogen en maakte een veilige landing in Luik.

Oorzaak onbekend
Over de oorzaak is nog niets bekend. De woordvoerder van Longtail Aviation zegt dat het nog te vroeg is om over mogelijke oorzaken van het motorprobleem te kunnen spreken. "We blijven natuurlijk de onderzoekers alle hulp bieden zodat ze kunnen doorgaan met hun werk. Onze cockpitbemanning heeft deze situatie professioneel en volgens de juiste luchtvaartvoorschriften aangepakt, wat resulteerde in een veilige en rustige landing. We werken nu nauw samen met de autoriteiten in Nederland, België, Bermuda en het Verenigd Koninkrijk om de oorzaak van dit incident te achterhalen."

Politie
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de afdeling Luchtvaartonderzoek van de politie doen onderzoek naar het incident. De politie probeert te achterhalen of er sprake is van verwijtbare schuld.

Pratt & Whitney
De uitgevallen motor van het vrachtvliegtuig is van het merk Pratt & Whitney, maar het betreft volgens Longtail Aviation een ander type dan de door brand getroffen motor waarvan zaterdag delen zijn neergestort in woonwijken bij de Amerikaanse stad Denver. "Bij het incident in Denver ging het ook om een motor van Pratt & Whitney, maar dat was een ander model en het betrof een veel ernstiger defect", aldus de zegsman van Longtail Aviation.

Lees ook: Incident Meerssen valt samen met luchtvaartongeval VS

Boeing heeft zijn klanten geadviseerd om de Boeing van het type 777-200 voorlopig aan de grond te laten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen