Overslaan en naar de inhoud gaan

Boa's Kerkrade betuigen steun aan protestacties tegen geweld

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 22:21

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in Kerkrade zullen dinsdag om 12:00 uur hun steun betuigen aan actiebijeenkomsten in acht Nederlandse steden.

Het gaat om korte, zichtbare protestbijeenkomsten in Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen.

Solidair
In totaal doen meer 20 steden mee aan het protest tegen de mishandeling van boa's in IJmuiden op Hemelvaartsdag. Behalve de zichtbare protestbijeenkomsten in acht bovengenoemde steden zijn er nog zeker elf andere gemeentes waar boa's hun steun aan de acties betuigen, net zoals in Kerkrade.

Verdedigingsmiddelen
"Wij spreken zichtbaar onze afschuw uit over het geweld tegen boa's, zoals dat recent in IJmuiden plaatsvond. Dit is een treffend voorbeeld van de omstandigheden waaronder boa's hun werk moetendoen. Het kan zomaar ineens misgaan en dan hebben ze geen enkel middel. Agressie en geweld tegen handhavers moet nou eens afgelopen zijn. Wij moeten handhaven, dat staat notabene op onze rug en we zijn vaak als eerste ter plaatse, dan moeten wij ons minstens kunnen verdedigen. Wij eisen dat wij zo snel mogelijk beschikken over verdedigingsmiddelen", aldus de BOA Bond.

'Ingewikkelde materie'
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet maandagavond weten dat boas geen wapenstok of pepperspray krijgen. "Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken."

Bodycams en noodknop
De minister wil de handhavers wel beter beschermen. "Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera's hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa's meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben."

Grapperhaus sprak zijn afschuw uit over het incident onlangs in IJmuiden. "Het is belachelijk en schandalig dat strandbezoekers boa's hebben aangevallen. Zij hebben geen begrip voor hoe het in de samenleving werkt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen