Overslaan en naar de inhoud gaan

Blushelikopters van Defensie gaan van Peel naar De Meinweg

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 17:49

De blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben hun werkterrein verlegd van De Peel bij Griendtsveen naar De Meinweg bij Herkenbosch.

De drie Chinooks die in de Peel vlogen worden vanaf woensdagmiddag 15:00 uur ingezet bij de grote natuurbrand in het Meinweggebied in Limburg, omdat de nood daar nog groter is.

Extra brandweervoertuigen
De hulpdiensten in De Peel proberen het gemis aan luchtsteun nu op te vangen door extra brandweervoertuigen in te zetten. Daarbij wordt gerekend op de stoplijnen die afgelopen drie dagen zijn aangelegd. De brand die maandagmiddag uitbrak bestaat uit meerdere vuurhaarden en is nog niet onder controle.

Op dit moment zijn er twee pelotons van Utrecht en een van Zuidoost-Brabant bezig met blussen. In totaal gaat het om ongeveer 80 tot 85 brandweerlieden.

Video: L1

Evacués
De natuurbrand bij Griendtsveen is een van de grootste ooit in de Nederlandse geschiedenis. Hoewel er geen direct gevaar dreigt, zijn in totaal 59 woningen in de omgeving ontruimd. De bewoners horen aan het begin van de avond van de gemeenten Horst aan de Maas en Deurne of zij vandaag terug kunnen keren.

Nieuwe evacuatie
Omdat het verloop van de brand door de wind zeer grillig en onvoorspelbaar verloopt, sluiten beide gemeenten niet uit dat er nog meer mensen worden geëvacueerd. Bewoners in Helenaveen moeten er rekening mee houden dat hun huizen later vandaag worden ontruimd. Het gaat om achttien verschillende huizen, waaronder een ijssalon.

Beide gemeenten waarschuwen hiervoor op hun website: "De brandweer probeert op een specifieke plek de brand nu tegen te houden, lukt dat niet, dan is de kans aanwezig dat deze mensen zoveel last krijgen van de rook dat ze de vraag krijgen te vertrekken."

Lees ook: Natuurbrand Griendtsveen is een van de grootste ooit in Nederland

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen