Overslaan en naar de inhoud gaan

Blunder UMC: Hartpatiënt krijgt gegevens andere patiënt

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 8:06

Bij het Utrechts Medisch Centrum (UMC) zijn privégegevens naar de verkeerde adressen gestuurd. Zo kreeg hartpatiënt Hans Vrij uit Maastricht onlangs de gegevens van ene mevrouw Beunk uit Soest toegestuurd.

Zijn eigen privé-informatie is elders in het land op de deurmat geploft. Waar weet de Maastrichtenaar niet, zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Hartoperatie
In 2009 onderging de Maastrichtenaar een hartoperatie in Utrecht. Sindsdien neemt hij deel aan een studie. "Tweemaal per jaar vul ik daarvoor een medische vragenlijst in", zegt Vrij tegen de krant. Die is door het UMC al deels ingevuld, voor die lijst bij me terechtkomt. Onder andere naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, e-mailadres, en huisartsgegevens staan al vermeld."

Informatie
Verder staat er ook de nodige persoonlijke informatie in. Hij was dan ook verbaasd toen hij de gegevens van iemand anders thuis kreeg gestuurd. "Die had ik nooit mogen zien, zoals een ander mijn informatie niet hoort te zien", zegt hij.

Vrij gaat een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (APG). "Zo'n grote fout kun je niet met een excuusbriefje afdoen. Daarmee beschouwt UMC Utrecht de zaak als afgedaan, maar ik niet", zegt de Maastrichtenaar.

Drukker
Aan het onderzoek van het UMC doen 900 mensen mee. Volgens het ziekenhuis zijn de gegevens door een 'fout bij de drukker' naar de verkeerde adressen gestuurd. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat er geen medische gegevens in de stukken staan. "In het productieproces van het orgaan dat dit regelt, is inderdaad iets verkeerd gegaan, en dat is heel vervelend. We hebben binnen 48 uur na de eerste melding die excuusbrief laten versturen."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen