Overslaan en naar de inhoud gaan

Blunder UMC: Hartpatiënt krijgt gegevens andere patiënt

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 8:06

Bij het Utrechts Medisch Centrum (UMC) zijn privégegevens naar de verkeerde adressen gestuurd. Zo kreeg hartpatiënt Hans Vrij uit Maastricht onlangs de gegevens van ene mevrouw Beunk uit Soest toegestuurd.

Zijn eigen privé-informatie is elders in het land op de deurmat geploft. Waar weet de Maastrichtenaar niet, zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Hartoperatie
In 2009 onderging de Maastrichtenaar een hartoperatie in Utrecht. Sindsdien neemt hij deel aan een studie. "Tweemaal per jaar vul ik daarvoor een medische vragenlijst in", zegt Vrij tegen de krant. Die is door het UMC al deels ingevuld, voor die lijst bij me terechtkomt. Onder andere naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, e-mailadres, en huisartsgegevens staan al vermeld."

Informatie
Verder staat er ook de nodige persoonlijke informatie in. Hij was dan ook verbaasd toen hij de gegevens van iemand anders thuis kreeg gestuurd. "Die had ik nooit mogen zien, zoals een ander mijn informatie niet hoort te zien", zegt hij.

Vrij gaat een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (APG). "Zo'n grote fout kun je niet met een excuusbriefje afdoen. Daarmee beschouwt UMC Utrecht de zaak als afgedaan, maar ik niet", zegt de Maastrichtenaar.

Drukker
Aan het onderzoek van het UMC doen 900 mensen mee. Volgens het ziekenhuis zijn de gegevens door een 'fout bij de drukker' naar de verkeerde adressen gestuurd. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat er geen medische gegevens in de stukken staan. "In het productieproces van het orgaan dat dit regelt, is inderdaad iets verkeerd gegaan, en dat is heel vervelend. We hebben binnen 48 uur na de eerste melding die excuusbrief laten versturen."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen