Overslaan en naar de inhoud gaan

'Blunder op blunder bij Proosdijschuur-project'

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 15:30

Er zijn heel veel fouten gemaakt bij het monumentale Proosdijschuur-project in Meerssen.

Dat meldt de lokale omroep Meer/Vandaag die het onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie in handen heeft.

Hoofdverantwoordelijke
Uit dat rapport blijkt dat afspraken contractueel niet zijn vastgelegd, dat tekeningen niet kloppen en dat er veel fouten zijn gemaakt door ambtenaren binnen het gemeentehuis. De Rekenkamer ziet de projectleider - een ambtenaar van de gemeente Meerssen - als hoofdverantwoordelijke voor de gemaakte fouten.

Ambtelijke blunders
Oud-wethouder Guido Houben treft volgens de onderzoekers geen blaam. Hij stapte in april 2018 op omdat hij zich politiek verantwoordelijk voelde voor ambtelijke blunders die ook toen al naar boven waren gekomen. Als reactie daarop vroeg de gemeenteraad unaniem om het onderzoek van de Rekenkamer. Dat is nu dus afgerond.

Monument
Het dossier van de restauratie van het rijksmonument aan de Markt in Meerssen dateert al van 2012. Projectontwikkelaar BAM kocht toen het pand maar vond geen belegger of uitbater voor de vraagprijs van 425.000 euro. De gemeente beëindigde daarop de overeenkomst met BAM en bood het pand voor 200.000 euro te koop aan.

Waarde
Volgens Meer/Vandaag werd besloten dat in het pand ook de geplande nieuwe raadszaal moest komen om het verlies wat te compenseren. Er werd een nieuwe exploitant gevonden, maar een nieuw taxatierapport werd niet opgesteld toen de gemeente toestemming gaf om op de zolderverdieping ook een woning realiseren. Terwijl dat de waarde zou hebben verhoogd van 200.000 naar 450.000 euro.

Openingstijd
In de overeenkomst werd verder vastgelegd dat het terras op de binnenplaats vanaf 10 uur 's ochtends open mocht. In een eerder besluit van het gemeentebestuur was bepaald dat het openingsuur op werkdagen pas zes uur 's avonds moest zijn. Maar dat kwam dus foutief in het contract. Daarin werd ook niet opgenomen dat de nieuwe eigenaar verplicht was de nieuwe raadszaal te realiseren.

Willens en wetens
In haar onderzoek heeft de Rekenkamer geconcludeerd dat zowel de eigenaar/exploitant als de projectleider/ambtenaar op de hoogte waren van de fouten in de overeenkomst, aldus nog Meer/Vandaag. "De ambtenaar heeft willens en wetens ervoor gekozen om de fouten niet te herstellen, zolang hij kon. Hij heeft hiermee zijn werkgever, de gemeente, in een juridisch nadelige positie gebracht."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen