Overslaan en naar de inhoud gaan

Blokhuis: verhuizen daklozen naar krimpregio alleen bij deal

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 16:01

Daklozen via een vergoeding vanuit de Randstad naar krimpgebieden laten verhuizen, is alleen prima als de betrokken gemeenten er samen uit komen.

Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn, zei staatssecretaris Paul Blokhuis maandagmiddag in Heerlen, dat geen daklozen uit de Randstad wil opvangen.

Wespensteek
Wethouder Peter van Zutphen (SP) van Heerlen zei dat hij 'als door een wesp gestoken' reageerde op het voornemen van de gemeente Den Haag om daklozen naar krimpgebieden te laten verhuizen. Blokhuis zei 'dat het geen eenrichtingsverkeer mag zijn, zo van: hier heb je ze'.

Lees ook: Blokhuis steunt verhuizing Haagse daklozen naar Heerlen

Sociale nood
Volgens Van Zutphen kampt de regio Heerlen met een overmaat aan problemen. "We zitten in een hoek waar de klappen vallen", zei hij. "Sociale nood hebben we hier meer dan genoeg." Alleen het feit dat daklozen in Heerlen sneller een dak boven het hoofd hebben, zegt niet veel, je moet de sociale problemen die daardoor ontstaan erbij optellen, vindt Van Zutphen.

Video: L1

Woningbouw
Blokhuis snapt het idee wel. "In de Randstad zijn er veel daklozen, in Limburg is huisvesting beschikbaar", zei hij. "Dan is die gedachte niet gek: zullen we ervoor zorgen dat ze een dak boven het hoofd hebben." Van Zutphen wuifde die gedachte weg: "Bouw dan woningen voor iedereen in de Randstad", hield hij de staatssecretaris voor.

Persoonlijke aanpak
Blokhuis was in Heerlen om zich te laten bijpraten over de manier waarop in Zuid-Limburg daklozen worden opgevangen en aan nieuwe huisvesting worden geholpen. Terwijl de dakloosheid landelijk verdubbelt, daalt die in Heerlen - tegen de trend in. Blokhuis zei dat de Heerlense aanpak aansluit bij de door hem voorgestane landelijke benadering. Daarin wordt onder meer gekozen voor een persoonlijke begeleiding.

Blokhuis wil dat daklozen binnen drie maanden aan een nieuwe woning geholpen kunnen worden.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen