Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloemenlint door Limburg moet insecten redden

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 8:05

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Reden voor natuurstichting IKL en de provincie Limburg om een bloemenlint door de provincie aan te gaan leggen.

Door een speciaal geselecteerd mengsel van zaden zou in heel Limburg een lint van inheemse bloemen moeten komen.

Onmisbaar
Dit mengsel trekt voornamelijk bijen, hommels en vlinders. Het is belangrijk dat deze insecten een leefplek hebben, want ze zijn onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening. De insecten zorgen niet alleen voor de bestuiving van planten en bloemen, maar dienen ook als voedsel voor vogels en andere dieren. Ze zijn cruciaal voor de biodiversiteit.

Het zaadmengsel bestaat uit een- en tweejarige soorten, die op verschillende tijden bloeien. Zo biedt het bloemenlint het hele jaar door voedsel en beschutting voor insecten en dieren.

"We moeten zorgen dat insecten die in het hele systeem belangrijk zijn dat we die hebben maar ook behouden", zegt Ron Janssen van Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL).

Iedereen kan meedoen
Grondeigenaren worden opgeroepen én gestimuleerd om terreinen en beeldbepalende locaties bloemrijk in te richten. Het is bedoeld voor iedereen die minimaal 250 vierkante meter grond tot zijn beschikking heeft.

"Ik vind het belangrijk iets voor de natuur terug te kunnen doen. Juist voor allerlei kleine beestjes en insecten, die hebben het moeilijk. Juist op zo'n relatief klein perceel kun je met heel veel variatie werken, wat heel gunstig uitpakt", vertelt deelnemer Bob Luijks uit Neer.

Eisen om mee te kunnen doen
Het inzaaien moet op een locatie gebeuren die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Denk hierbij aan akkerranden, overhoeken of tuinen.

Er kan per 250m2 een bloemenzaadmengsel besteld worden tot maximaal 0,5 hectare. De eigen bijdrage per 250m2 is € 6,25 inclusief BTW.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen