Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloemenlint door Limburg moet insecten redden

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 8:05

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Reden voor natuurstichting IKL en de provincie Limburg om een bloemenlint door de provincie aan te gaan leggen.

Door een speciaal geselecteerd mengsel van zaden zou in heel Limburg een lint van inheemse bloemen moeten komen.

Onmisbaar
Dit mengsel trekt voornamelijk bijen, hommels en vlinders. Het is belangrijk dat deze insecten een leefplek hebben, want ze zijn onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening. De insecten zorgen niet alleen voor de bestuiving van planten en bloemen, maar dienen ook als voedsel voor vogels en andere dieren. Ze zijn cruciaal voor de biodiversiteit.

Het zaadmengsel bestaat uit een- en tweejarige soorten, die op verschillende tijden bloeien. Zo biedt het bloemenlint het hele jaar door voedsel en beschutting voor insecten en dieren.

"We moeten zorgen dat insecten die in het hele systeem belangrijk zijn dat we die hebben maar ook behouden", zegt Ron Janssen van Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL).

Iedereen kan meedoen
Grondeigenaren worden opgeroepen én gestimuleerd om terreinen en beeldbepalende locaties bloemrijk in te richten. Het is bedoeld voor iedereen die minimaal 250 vierkante meter grond tot zijn beschikking heeft.

"Ik vind het belangrijk iets voor de natuur terug te kunnen doen. Juist voor allerlei kleine beestjes en insecten, die hebben het moeilijk. Juist op zo'n relatief klein perceel kun je met heel veel variatie werken, wat heel gunstig uitpakt", vertelt deelnemer Bob Luijks uit Neer.

Eisen om mee te kunnen doen
Het inzaaien moet op een locatie gebeuren die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Denk hierbij aan akkerranden, overhoeken of tuinen.

Er kan per 250m2 een bloemenzaadmengsel besteld worden tot maximaal 0,5 hectare. De eigen bijdrage per 250m2 is € 6,25 inclusief BTW.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen