Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwe bes bezig aan opmars in supermarkt

Geplaatst opmaandag 23 juli 2018 - 7:06

De blauwe bes is aan een opmars bezig in de supermarkten. Nederlanders kopen steeds meer van het fruit, dat allerhande heilzame effecten voor de gezondheid wordt toegedicht.

De verkoop van het vruchtje is daardoor in de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Limburgs landschap
De blauwe bes komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is door de toegenomen populariteit geen zeldzame verschijning meer in het Nederlandse landschap. De meeste Nederlandse blauwe bessen worden in Noord-Limburg geteeld.

Lees ook: Eerst hagel, nu hitte en diefstal probleem bessentelers

Het teeltoppervlakte voor de vrucht is sinds 2013 met meer dan twee derde toegenomen. Bovendien bezetten de bessen, na appels en peren, de derde plaats in de ranglijst van meest geteelde fruitsoorten in ons land.

10 miljoen kilo
Ook de import van de blauwe bes nam de afgelopen jaren een hoge vlucht, aldus het CBS. Zo voerde Nederland in 2017 bijna 10 miljoen kilo van de fruitsoort in. Daarvan was ongeveer 60 procent bedoeld voor consumptie in Nederland, de rest werd weer verder geëxporteerd.

Lees ook: Onderzoek in opdracht telers: 'Blauwe bessen zijn gezond'

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen