Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwe bes bezig aan opmars in supermarkt

Geplaatst opmaandag 23 juli 2018 - 7:06

De blauwe bes is aan een opmars bezig in de supermarkten. Nederlanders kopen steeds meer van het fruit, dat allerhande heilzame effecten voor de gezondheid wordt toegedicht.

De verkoop van het vruchtje is daardoor in de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Limburgs landschap
De blauwe bes komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is door de toegenomen populariteit geen zeldzame verschijning meer in het Nederlandse landschap. De meeste Nederlandse blauwe bessen worden in Noord-Limburg geteeld.

Lees ook: Eerst hagel, nu hitte en diefstal probleem bessentelers

Het teeltoppervlakte voor de vrucht is sinds 2013 met meer dan twee derde toegenomen. Bovendien bezetten de bessen, na appels en peren, de derde plaats in de ranglijst van meest geteelde fruitsoorten in ons land.

10 miljoen kilo
Ook de import van de blauwe bes nam de afgelopen jaren een hoge vlucht, aldus het CBS. Zo voerde Nederland in 2017 bijna 10 miljoen kilo van de fruitsoort in. Daarvan was ongeveer 60 procent bedoeld voor consumptie in Nederland, de rest werd weer verder geƫxporteerd.

Lees ook: Onderzoek in opdracht telers: 'Blauwe bessen zijn gezond'

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen