Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwalg aangetroffen bij camping Hatenboer Roermond

Geplaatst opzondag 23 augustus 2020 - 16:18

Waterschap Limburg waarschuwt mensen niet het water in te gaan bij camping Hatenboer in Roermond. Op de zwemlocatie is blauwalg aangetroffen. Het is de vierde locatie in korte tijd waar het waterschap een waarschuwing voor uitgeeft.

Eerder kwamen er al meldingen voor Naturistenvereniging de Maasplassen in Maastricht, camping De Oosterdriessen in Eijsden en de Dilkensplas in Ohé en Laak.

Explosie
Waterschappen en andere waterbeheerders in het hele land hebben op dit ogenblik te maken met een explosie van blauwalgengroei in open water. Dat komt doordat het na een aantal zeer warme en droge weken ineens hard regent op sommige plekken. Met het regenwater spoelt allerlei vervuiling het opgewarmde water in en dat is zeer welkome voeding voor blauwalgen.

Vermeerderen
Het gevolg is dat zij zich razendsnel vermeerderen en een vieze en ongezonde drijflaag op het water vormen, zegt aquatisch ecoloog en blauwalgenspecialist Miquel Lurling van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR.

Bestrijden
Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt, gaat de blauwalg bloeien. Er ontstaat een stinkende drijflaag op het water met daarin voor mensen giftige toxines. De toxines zorgen voor milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten. Provincies en andere waterbeheerders geven een negatief zwemadvies af voor dergelijk zwemwater en proberen de blauwalg te bestrijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen