Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauw Sjuut gezegend door bisschop Smeets

Geplaatst opmaandag 25 februari 2019 - 18:01

Bisschop Harrie Smeets zegende maandagmiddag op een vol Pancratiusplein in Heerlen de Blauw Sjuut. Smeets wenste het carnavalsicoon een behouden vaart.

De Blauw Sjuut, die zijn oorsprong vindt in Heerlen, is een waar vastelaovendbegrip.

Geschiedenis
Voor de 69ste keer trekt het narrenschip door de provincie en de Euregio. En dat kan dit jaar eigenlijk niet misgaan, want voor het eerst in de geschiedenis is een bisschop de Blauw Sjuut komen zegenen bij vertrek.

Dertig ankerplaatsen
Traditioneel vertrekt de Blauw Sjuut in de week vóór carnaval vanuit haar thuishaven Heerlen om in de Euregio het carnavalsfeest aan te kondigen. Als ambassadeurs van de Limburgse vastelaovend doet de schuit ruim dertig ankerplaatsen aan: van Aken in Duitsland tot Sint Truiden in België en van Sint Joost in Midden-Limburg tot Maastricht in het zuiden. Op ludieke wijze wordt slag geleverd met de betreffende gemeentebesturen en worden bestuurders op de hak genomen.

Uniek moment
De komst van de bisschop naar het vertrek van de Blauw Sjuut was een uniek moment in de roemrijke traditie van het Gilde. Al eerder bracht het Gilde een bezoek aan toenmalig bisschop Jo Gijsen in Roermond, maar nooit eerder is een bisschop bij het vertrek van de Blauw Sjuut aanwezig geweest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen