Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauw Sjuut gezegend door bisschop Smeets

Geplaatst opmaandag 25 februari 2019 - 18:01

Bisschop Harrie Smeets zegende maandagmiddag op een vol Pancratiusplein in Heerlen de Blauw Sjuut. Smeets wenste het carnavalsicoon een behouden vaart.

De Blauw Sjuut, die zijn oorsprong vindt in Heerlen, is een waar vastelaovendbegrip.

Geschiedenis
Voor de 69ste keer trekt het narrenschip door de provincie en de Euregio. En dat kan dit jaar eigenlijk niet misgaan, want voor het eerst in de geschiedenis is een bisschop de Blauw Sjuut komen zegenen bij vertrek.

Dertig ankerplaatsen
Traditioneel vertrekt de Blauw Sjuut in de week vóór carnaval vanuit haar thuishaven Heerlen om in de Euregio het carnavalsfeest aan te kondigen. Als ambassadeurs van de Limburgse vastelaovend doet de schuit ruim dertig ankerplaatsen aan: van Aken in Duitsland tot Sint Truiden in België en van Sint Joost in Midden-Limburg tot Maastricht in het zuiden. Op ludieke wijze wordt slag geleverd met de betreffende gemeentebesturen en worden bestuurders op de hak genomen.

Uniek moment
De komst van de bisschop naar het vertrek van de Blauw Sjuut was een uniek moment in de roemrijke traditie van het Gilde. Al eerder bracht het Gilde een bezoek aan toenmalig bisschop Jo Gijsen in Roermond, maar nooit eerder is een bisschop bij het vertrek van de Blauw Sjuut aanwezig geweest.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen