Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bitcoin-mijn' blijkt groot succes: uitbreiding gepland

Geplaatst opmaandag 22 januari 2018 - 17:43

Het Duitse Skylink bedrijf faciliteert in Eygelshoven zogeheten 'bitcoin-miners', die met hun computers cryptomunten proberen te verdienen.

Het concept valt blijkbaar in de smaak; er staat nu al een uitbreiding op de planning.

Zevenhonderd computers
In een bedrijfshal in Eygelshoven staan zevenhonderd computers van, voornamelijk Duitse, klanten. Deze klanten zetten ze daar, omdat het energieverbruik er lager is dan thuis en de computers ook worden gekoeld. Hoe meer computers 24 uur per dag rekenen, hoe groter de kans dat er een bitcoin wordt 'ontdekt'. Dit 'minen' van bitcoins gebeurt voornamelijk in China, maar ook steeds meer in Europa.

Groot probleem
Toch is het energieverbruik een groot probleem. Het bedrijf in Eygelshoven verbruikt nu al net zoveel stroom als tweeduizend huishoudens. "Het totale verbruik in de hele wereld voor het minen van cryptomunten is al vergelijkbaar met het stroomverbruik van een land als Denemarken", zegt Harald Vranken van de Open Universiteit in Heerlen. "Zolang de koers gelijk blijft of stijgt is het een interessante investering. Dat verandert natuurlijk als de koers gaat zakken."

Honderden computers
In Eygelshoven is nog voor een paar honderd computers plek, maar de eigenaren denken dat de vraag dit jaar flink zal stijgen en willen daarom een extra hal bouwen. De reden dat ze zich in Nederland hebben gevestigd, is duidelijk. "De stroom is hier zeventig procent goedkoper dan in Duitsland", aldus eigenaar Marcel Edler.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen