Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bitcoin-mijn' blijkt groot succes: uitbreiding gepland

Geplaatst opmaandag 22 januari 2018 - 17:43

Het Duitse Skylink bedrijf faciliteert in Eygelshoven zogeheten 'bitcoin-miners', die met hun computers cryptomunten proberen te verdienen.

Het concept valt blijkbaar in de smaak; er staat nu al een uitbreiding op de planning.

Zevenhonderd computers
In een bedrijfshal in Eygelshoven staan zevenhonderd computers van, voornamelijk Duitse, klanten. Deze klanten zetten ze daar, omdat het energieverbruik er lager is dan thuis en de computers ook worden gekoeld. Hoe meer computers 24 uur per dag rekenen, hoe groter de kans dat er een bitcoin wordt 'ontdekt'. Dit 'minen' van bitcoins gebeurt voornamelijk in China, maar ook steeds meer in Europa.

Groot probleem
Toch is het energieverbruik een groot probleem. Het bedrijf in Eygelshoven verbruikt nu al net zoveel stroom als tweeduizend huishoudens. "Het totale verbruik in de hele wereld voor het minen van cryptomunten is al vergelijkbaar met het stroomverbruik van een land als Denemarken", zegt Harald Vranken van de Open Universiteit in Heerlen. "Zolang de koers gelijk blijft of stijgt is het een interessante investering. Dat verandert natuurlijk als de koers gaat zakken."

Honderden computers
In Eygelshoven is nog voor een paar honderd computers plek, maar de eigenaren denken dat de vraag dit jaar flink zal stijgen en willen daarom een extra hal bouwen. De reden dat ze zich in Nederland hebben gevestigd, is duidelijk. "De stroom is hier zeventig procent goedkoper dan in Duitsland", aldus eigenaar Marcel Edler.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen