Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop Wiertz: ‘Kerk thuis voor iedereen’

Geplaatst opmaandag 11 april 2016 - 17:16

Bisschop Frans Wiertz van Roermond omarmt de uitspraken van paus Franciscus naar aanleiding van de twee bisschoppensynodes over het gezin, die in 2014 en 2015 zijn gehouden.

Wiertz wil net als Franciscus ‘een kerk die een thuis is voor iedereen'.

Medeleven
Paus Franciscus heeft de 'onvolmaakte' katholiek in de armen gesloten. Hij riep op tot meer medeleven en een kerk die zich
openstelt voor gelovigen op wie tot dusver iets of veel viel aan te merken, zoals gescheiden of hertrouwde mensen.

Iedereen
Zij kunnen volgens de geldende leer niet ter communie, tenzij ze afzien van seks (overspel) met hun nieuwe partner, omdat hun eerste kerkelijk huwelijk niet zomaar nietig is te verklaren. "Niemand is voor altijd verdoemd, omdat dat niet de logica is van het evangelie. In dit geval heb ik het niet alleen over gescheiden en hertrouwde mensen maar over iedereen", schreef de paus in zijn verhandeling
Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde).

Lang uitgekeken
In reactie daarop laat Wiertz weten: "Paus Franciscus heeft een sterke impuls gegeven aan de pastorale openheid voor alle mensen die bij de Kerk willen horen." Volgens de bisschop was er lang uitgekeken naar het woord van de paus. Wierz meent dat Franciscus vooral de 'barmhartigheid de boventoon laat voeren'.

Uitgesloten
"Alhoewel er aan het ideaal van het huwelijk en de regels rond het ontvangen van de sacramenten niets verandert, roept de paus iedereen in de Kerk op om wegen te vinden waardoor niemand zich uitgesloten hoeft te voelen. Voor katholieken zijn deze woorden van de paus belangrijk, omdat ze duidelijk maken dat het ideaal van een goed leven altijd pas bereikt kan worden door een weg die in de realiteit onvolkomenheden kent."

Echt thuis
Hij vervolgt: "In zekere zin bevestigt de paus een situatie die in ons bisdom al gebruikelijk was: het officiële standpunt blijft zoals het is en tegelijkertijd zoeken we voortdurend naar wegen om de Kerk voor iedereen een echt thuis te laten zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Pauselijke onderscheiding voor Benoit Wesly
Bisdom Roermond roept parochies op vluchtelingen te helpen
Wiertz: 'Misbruik Gijsen terecht niet openbaar gemaakt'
Emeritus-bisschop Frans Wiertz 50 jaar priester
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen