Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop Wiertz: ‘Kerk thuis voor iedereen’

Geplaatst opmaandag 11 april 2016 - 17:16

Bisschop Frans Wiertz van Roermond omarmt de uitspraken van paus Franciscus naar aanleiding van de twee bisschoppensynodes over het gezin, die in 2014 en 2015 zijn gehouden.

Wiertz wil net als Franciscus ‘een kerk die een thuis is voor iedereen'.

Medeleven
Paus Franciscus heeft de 'onvolmaakte' katholiek in de armen gesloten. Hij riep op tot meer medeleven en een kerk die zich
openstelt voor gelovigen op wie tot dusver iets of veel viel aan te merken, zoals gescheiden of hertrouwde mensen.

Iedereen
Zij kunnen volgens de geldende leer niet ter communie, tenzij ze afzien van seks (overspel) met hun nieuwe partner, omdat hun eerste kerkelijk huwelijk niet zomaar nietig is te verklaren. "Niemand is voor altijd verdoemd, omdat dat niet de logica is van het evangelie. In dit geval heb ik het niet alleen over gescheiden en hertrouwde mensen maar over iedereen", schreef de paus in zijn verhandeling
Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde).

Lang uitgekeken
In reactie daarop laat Wiertz weten: "Paus Franciscus heeft een sterke impuls gegeven aan de pastorale openheid voor alle mensen die bij de Kerk willen horen." Volgens de bisschop was er lang uitgekeken naar het woord van de paus. Wierz meent dat Franciscus vooral de 'barmhartigheid de boventoon laat voeren'.

Uitgesloten
"Alhoewel er aan het ideaal van het huwelijk en de regels rond het ontvangen van de sacramenten niets verandert, roept de paus iedereen in de Kerk op om wegen te vinden waardoor niemand zich uitgesloten hoeft te voelen. Voor katholieken zijn deze woorden van de paus belangrijk, omdat ze duidelijk maken dat het ideaal van een goed leven altijd pas bereikt kan worden door een weg die in de realiteit onvolkomenheden kent."

Echt thuis
Hij vervolgt: "In zekere zin bevestigt de paus een situatie die in ons bisdom al gebruikelijk was: het officiële standpunt blijft zoals het is en tegelijkertijd zoeken we voortdurend naar wegen om de Kerk voor iedereen een echt thuis te laten zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Pauselijke onderscheiding voor Benoit Wesly
Bisdom Roermond roept parochies op vluchtelingen te helpen
Wiertz: 'Misbruik Gijsen terecht niet openbaar gemaakt'
Emeritus-bisschop Frans Wiertz 50 jaar priester
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen