Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop Smeets rehabiliteert voormalig bisschop Gijsen niet

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 21:16

Bisschop Harrie Smeets van Roermond zal voormalig bisschop Jo Gijsen niet rehabiliteren. Dat laat Smeets weten aan de stichting Sint Jan voor eerlijk proces.

Een woordvoerder van de bisschop bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in De Limburger.

Jongens betast
De stichting had gevraagd om rehabilitatie van Gijsen, nadat een commissie van de RK Kerk in 2014 twee misbruikklachten tegen Gijsen gegrond had verklaard. Gijsen zou voordat hij bisschop was twee jongens hebben betast. De stichting vindt dat de commissie het misbruik te gemakkelijk heeft erkend, en vroeg Smeets om rehabilitatie.

Afspraken
Smeets laat in een brief aan de stichting weten dat het bisdom zich conformeert aan het beleid en de klachtenprocedures die binnen de kerk zijn afgesproken. Zolang dat beleid niet wordt veranderd, wijkt de bisschop daar niet van af.

Onzorgvuldig
De stichting verwees naar een uitspraak van de rechtbank in 2018 die oordeelde dat de procedure tegen Gijsen onzorgvuldig was. Maar volgens Smeets betekent deze uitspraak niet, dat het misbruik niet heeft plaatsgevonden. De rechtbank liet zich volgens hem niet uit over schuld of onschuld van Gijsen, maar constateert dat het geen gemakkelijke zaak zal zijn om het bewijs voor onschuld te leveren, aldus Smeets.

Lees ook: Klachtencommissie kerk was soms onzorgvuldig

"Wanneer de stichting van mening is dat dit bewijs wel te leveren is, staat het haar vrij daartoe een procedure te starten", besluit de bisschop zijn reactie.

Omstreden
Gijsen was bisschop van Roermond van 1972 tot en met 1993 en was zeer omstreden. Hij was door Rome aangesteld om de in de ogen van Rome te progressieve Nederlandse kerk weer in het conservatieve gareel te dwingen. Veel katholieken raakten onder Gijsen teleurgesteld en verlieten de kerk. Zijn intolerante houding jegens homo's leidde in april 1979 tot een grote demonstratie van homo's in Roermond, de eerste 'roze zaterdag'.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen