Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bisschop: kerk moet vooral zichzelf blijven

Geplaatst opzaterdag 15 december 2018 - 10:43

Bisschop Harrie Smeets heeft er vertrouwen in dat de katholieke kerk overeind zal blijven, ondanks de leegloop van de kerken.

Dat zei de pas vorige week ingewijde bisschop van Roermond vrijdagavond in Nieuwsuur.

Geloof
Geconfronteerd met cijfers over de leegloop van de kerken, zegt Smeets: "Ik blijf er zeker in geloven. Verstandelijk gezien is dat vertrouwen tegen beter weten in. Maar het geloof zit net wat dieper".

Onder druk
Een verklaring voor de leegloop van de kerken ziet hij in de drukke tijden en de volle agenda's van mensen. "We leven in een tijd waarin steeds meer een beroep op mensen wordt gedaan. Jonge stellen werken de hele week en hebben een overvolle agenda. God is soms de eerste die eronder te lijden heeft. Dan wordt de kerk een weekje overgeslagen, daarna twee weken, drie weken, en zo komt de klad erin."

Andere tijden
De katholieke kerk heeft moeite het hoofd boven water te houden, niet alleen wat het dalende aantal kerkgangers betreft. Er worden steeds meer kerken in Limburg onttrokken aan de eredienst, zoals dat heet. Ze krijgen een andere bestemming. Dat is een gegeven voor de nieuwe bisschop, die zijn ambt aanvaard heeft in magere tijden. "We moeten eerlijk blijven zien dat de tijd van de volkskerk die we hebben gehad, dat 96 procent van de bevolking gedoopt werd, voorbij is", aldus Smeets.

Vernieuwing
Volgens de nieuwe bisschop moet de kerk vooral blijven wat ze altijd was en doen wat ze altijd heeft gedaan. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd volop geëxperimenteerd met vernieuwingen, zoals meer muziek in de diensten brengen.

'Beklijft niet'
Volgens Smeets is modernisering niet de oplossing. "Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik om me heen gezien heb in mijn eigen parochie toentertijd, in de jaren '60-'70. Er ontstond een jongerenkoor. Dat was precies zoals je denkt 'dat is wat de mensen willen'. Maar het is strovuur gebleken. Het werd enthousiast opgepikt, maar het beklijfde niet."

Trouw
Smeets vindt dan ook dat de kerk trouw moet blijven aan haar boodschap en 'Christus in de mensen zelf moet laten werken'.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen