Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop heeft weer goede hoop op bedevaarten

Geplaatst opzondag 4 april 2021 - 20:55

Bisschop Harrie Smeets heeft goede hoop dat er deze zomer weer pelgrimstochten naar bijvoorbeeld Lourdes georganiseerd kunnen worden.

Vorig jaar moest het bisdom alle pelgrimstochten afgelasten, vanwege de coronacrisis, "maar wie weet, als alles goed gaat, is dat dit jaar toch weer mogelijk", zegt Smeets in L1mburg Centraal.

Onlinemis
De bisschop leidde zondag de Paasmis in de Sint Servaasbasiliek in Maastricht. Die mis was net als veel andere missen vandaag online te volgen. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 30 mensen fysiek bij een mis aanwezig zijn. De bisschop heeft niet overwogen méér mensen toe te laten, zoals onlangs gebeurde bij kerkdiensten in Urk en Krimpen aan de IJssel. "Het is met pijn in het hart dat we deuren niet kunnen openzetten, maar ik bekijk het positief," zegt Smeets, "vorig jaar met Pasen was er helemaal niemand toegestaan. En nou denk ik, ach, we hadden tóch 30 mensen binnen. Langzaam gaat het omhoog."

Lourdes
Als de coronamaatregelen de komende maanden versoepeld worden, hoopt Smeets dat de bedevaarten naar pelgrimsoorden ook weer van start kunnen gaan. Het Huis voor de Pelgrim, dat bedevaarten vanuit Limburg naar o.a. Lourdes, Banneux, Rome en Israël organiseert, biedt dit voorjaar wel al minipelgrimages van één dag aan, naar regionale bedevaartplekken. Coronaproof , aldus de organisatie, want deelnemers komen op eigen gelegenheid naar de afgesproken locatie, waar dan een programma wordt aangeboden, mits de coronamaatregelen van dat moment het toelaten. Smeets is positief over het doorgaan van een eventuele Lourdes-bedevaart: "Ik hoop dat de vaccinatie gauw en goed doorzet, daar zal veel van afhangen."

Coronapasen
Harrie Smeets werd in december 2018 tot bisschop benoemd. Inmiddels heeft hij er dus drie paasvieringen opzitten, waarvan pas 1 ‘normale’, namelijk die in 2019. Jammer, maar geen probleem voor Smeets: "Ik ben heel blij dat we dit zo kunnen doen, met camera’s, zodat mensen die graag naar de kerk wíllen komen, maar niet kúnnen, er op deze manier toch bij kunnen zijn."

Angst
Eerder sprak de bisschop de verwachting uit dat de coronacrisis de leegloop in de kerken nog wel eens zou kunnen versnellen, maar het is nog te vroeg om te zien of die verwachting bewaarheid wordt. Smeets: "Toen afgelopen zomer de kerken weer ruimer open konden, waren er veel mensen die zeiden ‘fijn dat het weer kan.’ Ik denk ook dat we niet in zorg of angst moeten blijven hangen. Geloof geeft je een fundament om op te staan. Dat wat er ook gebeurt, je niet valt. Juist in deze tijd hebben veel mensen daar behoefte aan. Het is in ieder geval te vroeg om te concluderen dat de coronacrisis de leegloop in kerken versnelt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen