Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop gered door engel: 'Ik had morsdood kunnen zijn'

Geplaatst opzaterdag 29 december 2018 - 19:23

De nieuwe bisschop van Roermond, Harrie Smeets, heeft tijdens een vakantie in zijn jeugd een engeltje op zijn schouder gehad.

"Ik ben ooit gered terwijl ik voor hetzelfde geld morsdood was geweest", vertelt de bisschop zaterdagavond aan tafel bij het L1-programma L1mburg Centraal.

Stijgerpijpen
Toen
Smeets een jaar of zestien was, ging hij met zijn ouders op vakantie. Eén dag gingen ze per trein naar Wenen toe. Op de terugweg overkwam de Venraynaar iets opmerkelijks. "In de trein had ik een raampje opengedaan en hing met mijn hoofd uit het raam. Opeens voelde ik dat mijn hoofd terug naar binnen werd geduwd. Vlak daarna reden we strak langs allemaal steigerpijpen die ik niet had zien aankomen. Dat is wel iets geweest waarbij ik duidelijk gered ben."

Video: L1

600 à 700 engelen
Na deze indrukwekkende ervaring is de bisschop een bijzondere verzameling gestart. "Ik ben beelden van engelen gaan verzamelen. Inmiddels heb ik er zo'n 600 à 700." Deze heeft hij allemaal verhuisd van Venray naar zijn nieuwe thuis in Roermond. "De verhuizer vond het de meest interessante operatie."

Liefhebberij en ontspanning
Voor Smeets werkt zijn verzameling erg ontspannend. "Ik bouw de engelen zelf op en dan vergeet ik even alles om me heen. Het is mijn liefhebberij en mijn manier van ontspanning." Ook in zijn bisschopshuis in Roermond hebben een aantal engelen inmiddels een plekje gekregen. "Vlak voor de wijding bedacht ik me dat ik er best een aantal mee kon nemen. In het bisschopshuis staan er nu tussen de 150 en 200. Dat ik ze daar neerzette was voor mij een signaal dat ik me op mijn gemak voelde."

Lees ook: Terugkijken: Wijding nieuwe bisschop Harrie Smeets

Het was een bijzonder jaar voor de kersverse bisschop Harrie Smeets. Bekijk hier het hele gesprek met een terugblik op zijn 2018 en de plannen voor de komende tijd.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen