Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop: 'Gebed krijgt in deze tijd extra veel betekenis'

Geplaatst opmaandag 30 maart 2020 - 18:58

Het gebed heeft juist in deze tijden van corona extra inhoud en betekenis gekregen.

Dat zegt bisschop Harrie Smeets van het Bisdom Roermond maandag in het L1-programma AvondGasten.

Angst
Smeets hoorde onlangs van een arts dat veel mensen die in het ziekenhuis liggen angstig zijn. Van bidden word je natuurlijk niet per direct beter, aldus de bisschop. "Maar als mensen dat ervaren, dan kan bidden je wel een bepaalde rust geven waardoor de angst niet meer de overhand heeft, maar het besef geeft dat we niet alles zelf in handen hebben."

Bid in je eigen woorden
De bisschop roept mensen die angstig zijn vanwege de coronacrisis op om te gaan bidden. "Tegen mensen die al lang niet meer gebeden hebben, zou ik willen zeggen: begin ermee, gewoon in je eigen woorden." Hij wil mensen op het hart drukken niet angstig te worden, maar moed en vertrouwen te houden. "Als ik zie hoe mensen de afgelopen weken gereageerd hebben op alles wat er aan de hand is, dan vind ik dat heel vertrouwenwekkend."

Video: L1

Verbinding in kleine kring
Doordat katholieken op dit moment niet bij elkaar kunnen komen in de kerk, is gezocht naar andere manieren om mensen te verbinden. Een aantal parochies zenden hun diensten nu online uit, waardoor mensen de mis van huis uit kunnen bijwonen. Maar gezinnen kunnen bijvoorbeeld ook samen bidden. "Dit zou een herontdekking kunnen zijn van het bidden in hele kleine kring", aldus bisschop Smeets.

Lege agenda, volle dag
De coronacrisis heeft ook de nodige veranderingen veroorzaakt in de dagelijkse bezigheden van de bisschop. Normaal heeft hij een volle agenda, maar op dit moment is die helemaal leeg. "Maar er komt wel veel voor terug." Zo is bellen met de pastoors en dekens in het bisdom bijna een dagtaak geworden. Hij wil graag op de hoogte blijven van wat de parochies doen voor de mensen. Door alle telefoontjes houdt hij ook in de gaten hoe het met de pastoors en dekens gaat. En verder moeten alle aanwijzingen van de bisschoppenconferentie worden vertaald naar de parochies toe.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen