Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop: 'Gebed krijgt in deze tijd extra veel betekenis'

Geplaatst opmaandag 30 maart 2020 - 18:58

Het gebed heeft juist in deze tijden van corona extra inhoud en betekenis gekregen.

Dat zegt bisschop Harrie Smeets van het Bisdom Roermond maandag in het L1-programma AvondGasten.

Angst
Smeets hoorde onlangs van een arts dat veel mensen die in het ziekenhuis liggen angstig zijn. Van bidden word je natuurlijk niet per direct beter, aldus de bisschop. "Maar als mensen dat ervaren, dan kan bidden je wel een bepaalde rust geven waardoor de angst niet meer de overhand heeft, maar het besef geeft dat we niet alles zelf in handen hebben."

Bid in je eigen woorden
De bisschop roept mensen die angstig zijn vanwege de coronacrisis op om te gaan bidden. "Tegen mensen die al lang niet meer gebeden hebben, zou ik willen zeggen: begin ermee, gewoon in je eigen woorden." Hij wil mensen op het hart drukken niet angstig te worden, maar moed en vertrouwen te houden. "Als ik zie hoe mensen de afgelopen weken gereageerd hebben op alles wat er aan de hand is, dan vind ik dat heel vertrouwenwekkend."

Video: L1

Verbinding in kleine kring
Doordat katholieken op dit moment niet bij elkaar kunnen komen in de kerk, is gezocht naar andere manieren om mensen te verbinden. Een aantal parochies zenden hun diensten nu online uit, waardoor mensen de mis van huis uit kunnen bijwonen. Maar gezinnen kunnen bijvoorbeeld ook samen bidden. "Dit zou een herontdekking kunnen zijn van het bidden in hele kleine kring", aldus bisschop Smeets.

Lege agenda, volle dag
De coronacrisis heeft ook de nodige veranderingen veroorzaakt in de dagelijkse bezigheden van de bisschop. Normaal heeft hij een volle agenda, maar op dit moment is die helemaal leeg. "Maar er komt wel veel voor terug." Zo is bellen met de pastoors en dekens in het bisdom bijna een dagtaak geworden. Hij wil graag op de hoogte blijven van wat de parochies doen voor de mensen. Door alle telefoontjes houdt hij ook in de gaten hoe het met de pastoors en dekens gaat. En verder moeten alle aanwijzingen van de bisschoppenconferentie worden vertaald naar de parochies toe.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen