Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop gaat iconische woning mogelijk verlaten

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 7:44

De kans bestaat dat bisschop Harrie Smeets zijn woning in de Roermondse Paredisstraat gaat verlaten. Een commissie binnen het bisdom heeft geadviseerd het iconische pand te verkopen of te verhuren, om het financiële tekort van het bisdom (deels) te dekken.

Dat schrijft De Limburger. De krant schrijft over een tekort van 1,3 miljoen euro. Smeets zou direct na zijn installatie in december op zoek zijn gegaan naar manieren om dat gat versneld te dichten.

Lees ook: Bisschop gered door engel: 'Ik had morsdood kunnen zijn'

Giften en legaten
Zijn voorganger, Frans Wiertz, vertrouwde volgens de krant vooral op giften en legaten. Zo werden links en rechts tekorten gedekt. Smeets wil daar een schepje bovenop doen en stelde daarom een speciale commissie in. Die moest onderzoeken hoe het bisdom toekomstbestendig kon worden gemaakt. De commissie zou onder meer hebben voorgesteld zes winkelpanden in de Neerstraat in Roermond af te stoten. Nu zou de woning van de bisschop aan de beurt zijn.

Speculatief
Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom, wil bevestigen noch ontkennen dat de commissie heeft geadviseerd om de bisschopswoning te verkopen. "Het rapport met advies en ideeën van de commissie is vorige week aangeboden aan de bisschop. De komende maand denkt hij na over welke adviezen hij gaat overnemen. Het is speculatief om daar nu op vooruit te lopen", zegt hij in de L1 Nieuwsshow.

Inkomsten verhogen
Volgens Bemelmans zijn er in principe drie mogelijkheden in de bezuinigingsoperatie: snijden in gebouwen, in de organisatie en in het uiterste geval in personeel. "Het bisdom heeft bijvoorbeeld drie locaties in Roermond en die zijn niet heel effectief in gebruik. Op lange termijn is het verhogen van inkomsten een belangrijke taakstelling. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van collectes en kerkbijdrages. Die zijn bedoeld om parochies te onderhouden, maar zij moeten zestien procent afstaan aan het bisdom. Als er minder mensen bijdragen aan de eigen parochie, betekent dat dus dat wij minder inkomsten hebben."

Joannes Paredis, de eerste bisschop van het bisdom Roermond, kocht het pand in 1848. Sindsdien heeft iedere bisschop er gewoond.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen