Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop gaat iconische woning mogelijk verlaten

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 7:44

De kans bestaat dat bisschop Harrie Smeets zijn woning in de Roermondse Paredisstraat gaat verlaten. Een commissie binnen het bisdom heeft geadviseerd het iconische pand te verkopen of te verhuren, om het financiële tekort van het bisdom (deels) te dekken.

Dat schrijft De Limburger. De krant schrijft over een tekort van 1,3 miljoen euro. Smeets zou direct na zijn installatie in december op zoek zijn gegaan naar manieren om dat gat versneld te dichten.

Lees ook: Bisschop gered door engel: 'Ik had morsdood kunnen zijn'

Giften en legaten
Zijn voorganger, Frans Wiertz, vertrouwde volgens de krant vooral op giften en legaten. Zo werden links en rechts tekorten gedekt. Smeets wil daar een schepje bovenop doen en stelde daarom een speciale commissie in. Die moest onderzoeken hoe het bisdom toekomstbestendig kon worden gemaakt. De commissie zou onder meer hebben voorgesteld zes winkelpanden in de Neerstraat in Roermond af te stoten. Nu zou de woning van de bisschop aan de beurt zijn.

Speculatief
Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom, wil bevestigen noch ontkennen dat de commissie heeft geadviseerd om de bisschopswoning te verkopen. "Het rapport met advies en ideeën van de commissie is vorige week aangeboden aan de bisschop. De komende maand denkt hij na over welke adviezen hij gaat overnemen. Het is speculatief om daar nu op vooruit te lopen", zegt hij in de L1 Nieuwsshow.

Inkomsten verhogen
Volgens Bemelmans zijn er in principe drie mogelijkheden in de bezuinigingsoperatie: snijden in gebouwen, in de organisatie en in het uiterste geval in personeel. "Het bisdom heeft bijvoorbeeld drie locaties in Roermond en die zijn niet heel effectief in gebruik. Op lange termijn is het verhogen van inkomsten een belangrijke taakstelling. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van collectes en kerkbijdrages. Die zijn bedoeld om parochies te onderhouden, maar zij moeten zestien procent afstaan aan het bisdom. Als er minder mensen bijdragen aan de eigen parochie, betekent dat dus dat wij minder inkomsten hebben."

Joannes Paredis, de eerste bisschop van het bisdom Roermond, kocht het pand in 1848. Sindsdien heeft iedere bisschop er gewoond.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen