Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bisschop gaat iconische woning mogelijk verlaten

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 7:44

De kans bestaat dat bisschop Harrie Smeets zijn woning in de Roermondse Paredisstraat gaat verlaten. Een commissie binnen het bisdom heeft geadviseerd het iconische pand te verkopen of te verhuren, om het financiële tekort van het bisdom (deels) te dekken.

Dat schrijft De Limburger. De krant schrijft over een tekort van 1,3 miljoen euro. Smeets zou direct na zijn installatie in december op zoek zijn gegaan naar manieren om dat gat versneld te dichten.

Lees ook: Bisschop gered door engel: 'Ik had morsdood kunnen zijn'

Giften en legaten
Zijn voorganger, Frans Wiertz, vertrouwde volgens de krant vooral op giften en legaten. Zo werden links en rechts tekorten gedekt. Smeets wil daar een schepje bovenop doen en stelde daarom een speciale commissie in. Die moest onderzoeken hoe het bisdom toekomstbestendig kon worden gemaakt. De commissie zou onder meer hebben voorgesteld zes winkelpanden in de Neerstraat in Roermond af te stoten. Nu zou de woning van de bisschop aan de beurt zijn.

Speculatief
Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom, wil bevestigen noch ontkennen dat de commissie heeft geadviseerd om de bisschopswoning te verkopen. "Het rapport met advies en ideeën van de commissie is vorige week aangeboden aan de bisschop. De komende maand denkt hij na over welke adviezen hij gaat overnemen. Het is speculatief om daar nu op vooruit te lopen", zegt hij in de L1 Nieuwsshow.

Inkomsten verhogen
Volgens Bemelmans zijn er in principe drie mogelijkheden in de bezuinigingsoperatie: snijden in gebouwen, in de organisatie en in het uiterste geval in personeel. "Het bisdom heeft bijvoorbeeld drie locaties in Roermond en die zijn niet heel effectief in gebruik. Op lange termijn is het verhogen van inkomsten een belangrijke taakstelling. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van collectes en kerkbijdrages. Die zijn bedoeld om parochies te onderhouden, maar zij moeten zestien procent afstaan aan het bisdom. Als er minder mensen bijdragen aan de eigen parochie, betekent dat dus dat wij minder inkomsten hebben."

Joannes Paredis, de eerste bisschop van het bisdom Roermond, kocht het pand in 1848. Sindsdien heeft iedere bisschop er gewoond.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen