Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop gaat iconische woning mogelijk verlaten

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 7:44

De kans bestaat dat bisschop Harrie Smeets zijn woning in de Roermondse Paredisstraat gaat verlaten. Een commissie binnen het bisdom heeft geadviseerd het iconische pand te verkopen of te verhuren, om het financiële tekort van het bisdom (deels) te dekken.

Dat schrijft De Limburger. De krant schrijft over een tekort van 1,3 miljoen euro. Smeets zou direct na zijn installatie in december op zoek zijn gegaan naar manieren om dat gat versneld te dichten.

Lees ook: Bisschop gered door engel: 'Ik had morsdood kunnen zijn'

Giften en legaten
Zijn voorganger, Frans Wiertz, vertrouwde volgens de krant vooral op giften en legaten. Zo werden links en rechts tekorten gedekt. Smeets wil daar een schepje bovenop doen en stelde daarom een speciale commissie in. Die moest onderzoeken hoe het bisdom toekomstbestendig kon worden gemaakt. De commissie zou onder meer hebben voorgesteld zes winkelpanden in de Neerstraat in Roermond af te stoten. Nu zou de woning van de bisschop aan de beurt zijn.

Speculatief
Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom, wil bevestigen noch ontkennen dat de commissie heeft geadviseerd om de bisschopswoning te verkopen. "Het rapport met advies en ideeën van de commissie is vorige week aangeboden aan de bisschop. De komende maand denkt hij na over welke adviezen hij gaat overnemen. Het is speculatief om daar nu op vooruit te lopen", zegt hij in de L1 Nieuwsshow.

Inkomsten verhogen
Volgens Bemelmans zijn er in principe drie mogelijkheden in de bezuinigingsoperatie: snijden in gebouwen, in de organisatie en in het uiterste geval in personeel. "Het bisdom heeft bijvoorbeeld drie locaties in Roermond en die zijn niet heel effectief in gebruik. Op lange termijn is het verhogen van inkomsten een belangrijke taakstelling. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van collectes en kerkbijdrages. Die zijn bedoeld om parochies te onderhouden, maar zij moeten zestien procent afstaan aan het bisdom. Als er minder mensen bijdragen aan de eigen parochie, betekent dat dus dat wij minder inkomsten hebben."

Joannes Paredis, de eerste bisschop van het bisdom Roermond, kocht het pand in 1848. Sindsdien heeft iedere bisschop er gewoond.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen