Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisschop Frans Wiertz van Roermond vertrekt in december

Geplaatst opvrijdag 6 oktober 2017 - 10:00

Bisschop Frans Wiertz van Roermond stopt ermee. Hij vertrekt in december.

Wiertz heeft vrijdagochtend zijn vertrek aangekondigd. In de Limburgse parochies wordt dit weekend een brief over zijn aftreden voorgelezen.

Zo kondigde Bisschop Frans Wiertz vrijdagochtend zijn afscheid aan.

Gezondheidsproblemen
Wiertz is de langstzittende bisschop van Nederland. Op 2 december wordt hij 75 jaar. Die dag neemt hij ook afscheid.

De bisschop kwakkelt al jaren met zijn gezondheid. Wiertz kan door zijn slechte ogen niet meer lezen. "Ik was onlangs op een treinstation en ik moest naar het toilet. Toen volgde ik de tekens, ik dacht een mannetje en vrouwtje te zien. Maar ik kwam in de eetzaal terecht. Het waren geen man en vrouw op dat bordje, maar een mes en een vork. Ik kan niks meer lezen", aldus Wiertz in een persconferentie.

Lees ook: Profiel van vertrekkend Bisschop Wiertz

Aangekondigd
Eind 2016 vertelde Wiertz in een documentaire op L1 al dat hij in 2017 bekend zou maken wanneer hij zou stoppen. Zijn verzoek om te mogen stoppen, is nu door de paus ingewilligd, aldus de vertrekkend bisschop.

"Ik verheug me er helemaal niet om met pensioen te gaan, maar ik vind het wel redelijk om nu te stoppen", vertelt Wiertz. "Ik zal proberen echt een stap terug te doen.

Afscheid
Op 2 december stopt Wiertz. Een week later is er een afscheidsdienst in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. "Ik roep mensen op om de moed niet te laten zakken. Ze moeten vertrouwen houden in Christus", zei Wiertz tegen de mensen in Limburg.

Na zijn terugtreden gaat bisschop Wiertz in Maastricht wonen.

Opvolging
Wie Wiertz gaat opvolgen is nog niet bekend. Daarover beslist uiteindelijk de paus in Rome. Hulpbisschop Everhard de Jong behoort tot de kanshebbers.

Lees ook: Vertrek bisschop: procedure opvolging van start

Wiertz maakte zijn vertrek bekend tijdens een persconferentie.

Bisschop Frans Wiertz in 1993.
Foto: ANP
Lees hier de afscheidsboodschap van Bisschop Frans Wiertz.

Bekijk op L1.nl:
- Limburg Doc: De pastoor die geen bisschop wilde worden

Vrijdagavond staat het L1-programma AvondGasten in het teken van het vertrek van bisschop Frans Wiertz.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen