Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom Roermond schaalt flink af: van 300 naar 50 parochies

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 14:22

Het teruglopende kerkbezoek leidt er in Limburg toe dat er flink wordt gesneden in het aantal zelfstandige parochies. Dat aantal loopt terug van zo'n 300 nu naar zo'n 50 parochiefederaties en parochiefusies over een jaar, met aan het hoofd van die clusters telkens één pastoor.

Bisschop Harrie Smeets vindt dat de parochies meer tijd moeten besteden aan het verkondigen van het geloof en minder aan praten over bestuurlijke kwesties. En ze moeten vaart zetten achter samenwerking met elkaar. Dat meldt Smeets in een donderdag gepubliceerde beleidsbrief.

Geen enkele zelfstandige parochie meer
Al sinds 30 jaar vraagt het bisdom om meer samenwerking van parochies. Op veel plaatsen gebeurt dat al. Maar niet overal. Smeets zet daar nu vaart achter. Nogal wat parochies hebben moeite hun zelfstandigheid op te geven of houden het op het afstemmen van missen op elkaar. "Vanaf eind volgend jaar is geen enkele parochie meer zelfstandig", zei een woordvoerder.

"Al 40, 50 jaar loopt het aantal bezoekers terug. Het wordt nu tijd dat de eerder gevraagde samenwerking er overal komt. Soms zijn parochiebestuurders te veel tijd kwijt met vergaderen. Het is beter meer energie te besteden aan het verkondigen van het geloof."

Missionaire geloofsgemeenschappen
Om die reden zet bisschop Smeets met name in op "missionaire geloofsgemeenschappen". Dat zijn groepen gelovigen die bijvoorbeeld de helpende hand bieden aan mensen in nood, zich inzetten voor voedselbanken en actief het geloof uitdragen, aldus de woordvoerder. Smeets stimuleert deze geloofsverkondiging. "Zeker in een tijd dat veel mensen hard door corona worden getroffen", aldus zijn woordvoerder.

Meer jonge priesters
Smeets wil ook dat priesters stoppen als ze 75 jaar zijn. Ze kunnen dan wel nog als emeritus-priester behulpzaam zijn bij het werk van andere priesters. De bisschop streeft naar verjonging. "Het bisdom telt nu zo'n 200 priesters, en daarnaast emeriti-priesters van wie sommigen redelijk actief zijn", aldus de woordvoerder. "Daarnaast hebben wij in Rolduc een grote priesteropleiding, waar recent nog jonge priesters zijn gewijd. Die komen vaak uit het buitenland, veel uit India en Sri Lanka, maar ook uit Polen, Zuid-Amerika en Zuid-Europa."

Tenslotte wil Smeets dat parochies elkaar ook financieel helpen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen