Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom Roermond schaalt flink af: van 300 naar 50 parochies

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 14:22

Het teruglopende kerkbezoek leidt er in Limburg toe dat er flink wordt gesneden in het aantal zelfstandige parochies. Dat aantal loopt terug van zo'n 300 nu naar zo'n 50 parochiefederaties en parochiefusies over een jaar, met aan het hoofd van die clusters telkens één pastoor.

Bisschop Harrie Smeets vindt dat de parochies meer tijd moeten besteden aan het verkondigen van het geloof en minder aan praten over bestuurlijke kwesties. En ze moeten vaart zetten achter samenwerking met elkaar. Dat meldt Smeets in een donderdag gepubliceerde beleidsbrief.

Geen enkele zelfstandige parochie meer
Al sinds 30 jaar vraagt het bisdom om meer samenwerking van parochies. Op veel plaatsen gebeurt dat al. Maar niet overal. Smeets zet daar nu vaart achter. Nogal wat parochies hebben moeite hun zelfstandigheid op te geven of houden het op het afstemmen van missen op elkaar. "Vanaf eind volgend jaar is geen enkele parochie meer zelfstandig", zei een woordvoerder.

"Al 40, 50 jaar loopt het aantal bezoekers terug. Het wordt nu tijd dat de eerder gevraagde samenwerking er overal komt. Soms zijn parochiebestuurders te veel tijd kwijt met vergaderen. Het is beter meer energie te besteden aan het verkondigen van het geloof."

Missionaire geloofsgemeenschappen
Om die reden zet bisschop Smeets met name in op "missionaire geloofsgemeenschappen". Dat zijn groepen gelovigen die bijvoorbeeld de helpende hand bieden aan mensen in nood, zich inzetten voor voedselbanken en actief het geloof uitdragen, aldus de woordvoerder. Smeets stimuleert deze geloofsverkondiging. "Zeker in een tijd dat veel mensen hard door corona worden getroffen", aldus zijn woordvoerder.

Meer jonge priesters
Smeets wil ook dat priesters stoppen als ze 75 jaar zijn. Ze kunnen dan wel nog als emeritus-priester behulpzaam zijn bij het werk van andere priesters. De bisschop streeft naar verjonging. "Het bisdom telt nu zo'n 200 priesters, en daarnaast emeriti-priesters van wie sommigen redelijk actief zijn", aldus de woordvoerder. "Daarnaast hebben wij in Rolduc een grote priesteropleiding, waar recent nog jonge priesters zijn gewijd. Die komen vaak uit het buitenland, veel uit India en Sri Lanka, maar ook uit Polen, Zuid-Amerika en Zuid-Europa."

Tenslotte wil Smeets dat parochies elkaar ook financieel helpen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen