Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom Roermond blij met openbaarheid misbruikverhalen

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 13:42

De leiding van het Bisdom Roermond is blij dat alle verhalen over het misbruik binnen de katholieke kerk naar buiten zijn gekomen.

Dat vertelt de de onlangs gestopte vicaris-generaal Hub Schnackers in bisdomblad De Sleutel. Schnackers had zo'n 24 jaar de dagelijkse leiding binnen het bisdom.

Dienst bewezen
"NRC-journalist Joep Dohmen zal het zelf wel niet zo zien, maar hij heeft de kerk een dienst bewezen door dit in de openbaarheid te brengen, zodat de kerk met dit verleden in het reine kan komen voor zover dit mogelijk is", aldus Schnackers. Hij doelt daarmee op de publicaties van de journalist over het verzwegen misbruik. In 2010 kwamen veel van deze zaken aan het licht.

Een tsunami
"Het was alsof er een tsunami over ons heen kwam. Het was verschrikkelijk. Ik had altijd gedacht dat misbruik in de kerk een grote uitzondering zou zijn, maar dat is helaas niet waar gebleken."

Zeker zes jaar hield Schnackers zich samen met een jurist bezig met het misbruikdossier. Hij sprak met slachtoffers en las vele dossiers. "Er stonden soms verschrikkelijke dingen in. Het was soms echt zwaar."

Levens geruïneerd
Volgens Schnackers is het goed geweest dat er veel aandacht was voor de misbruikzaken. "De slachtoffers is veel onrecht aangedaan. Daarvan is voorheen altijd weggekeken, terwijl er levens geruïneerd zijn."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen