Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'

Geplaatst opdinsdag 20 januari 2015 - 6:09

Het bisdom Roermond gaat parochies die al jaren rode cijfers schrijven, met adviezen bijstaan.

"De kerk zou bijvoorbeeld best wat meer geld voor begrafenis- en trouwmissen mogen vragen", meent Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom Roermond.

Meer uitgaven dan inkomsten
Het bisdom reageert op de jongste cijfers van de parochiebegrotingen. Daaruit blijkt dat de ruim driehonderd parochies in Limburg in 2013 samen ruim 27 miljoen euro hebben uitgegeven, waar slechts 23,6 miljoen euro aan inkomsten tegenover stond.

Parochies teren op reserves
Ruim de helft van alle parochies krijgt de begroting niet meer rond. Zij proberen dat onder meer op te vangen door in te teren op hun reserves. Het bisdom heeft niet de middelen om de parochies financieel te ondersteunen, maar kan wel meer adviezen geven.

Tarieven van missen verhogen
Een werkgroep zal in de loop van dit jaar met voorstellen komen. "We zouden bijvoorbeeld als kerk de tarieven voor trouw- en begrafenismissen kunnen verhogen. Of denken aan een commerciëlere exploitatie van parochiehuizen", zegt Bemelmans.

Lees dinsdag meer over de noodlijdende parochies in De Limburger/Limburgs Dagblad.

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bisdom: 'Daling gelovigen geen historisch omslagpunt'
Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld
200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen