Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'

Geplaatst opdinsdag 20 januari 2015 - 6:09

Het bisdom Roermond gaat parochies die al jaren rode cijfers schrijven, met adviezen bijstaan.

"De kerk zou bijvoorbeeld best wat meer geld voor begrafenis- en trouwmissen mogen vragen", meent Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom Roermond.

Meer uitgaven dan inkomsten
Het bisdom reageert op de jongste cijfers van de parochiebegrotingen. Daaruit blijkt dat de ruim driehonderd parochies in Limburg in 2013 samen ruim 27 miljoen euro hebben uitgegeven, waar slechts 23,6 miljoen euro aan inkomsten tegenover stond.

Parochies teren op reserves
Ruim de helft van alle parochies krijgt de begroting niet meer rond. Zij proberen dat onder meer op te vangen door in te teren op hun reserves. Het bisdom heeft niet de middelen om de parochies financieel te ondersteunen, maar kan wel meer adviezen geven.

Tarieven van missen verhogen
Een werkgroep zal in de loop van dit jaar met voorstellen komen. "We zouden bijvoorbeeld als kerk de tarieven voor trouw- en begrafenismissen kunnen verhogen. Of denken aan een commerciëlere exploitatie van parochiehuizen", zegt Bemelmans.

Lees dinsdag meer over de noodlijdende parochies in De Limburger/Limburgs Dagblad.

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bisdom: 'Daling gelovigen geen historisch omslagpunt'
Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld
200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen