Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom komt met alternatief voor Aswoensdag

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 9:46

Als alternatief voor het ophalen van het askruisje op Aswoensdag komt het bisdom in Roermond met een gebedskaart.

De coronapandemie maakt het onmogelijk om traditionele Aswoensdagvieringen, daags na de laatste dag van vastelaovend, in de katholieke kerken te houden. In 2021 valt Aswoensdag op 17 februari.

Carnavalsverenigingen
Op Aswoensdag, het begin van de vastentijd die 40 dagen duurt in de aanloop naar Pasen, halen kerkgangers een askruisje op. De kerkdienst op de woensdag na carnaval is doorgaans drukbezocht, vaak met medewerking van lokale carnavalsverenigingen. Een drukke dienst zit er echter niet in, want om de verspreiding van het rondwarende coronavirus tegen te gaan, is afgesproken om maximaal 30 kerkgangers toe te laten in Godshuizen.

Gestrooid
Ook het op het voorhoofd zetten van het askruisje zit er vanwege het coronavirus niet in. Het Vaticaan staat toe dat bij gelovigen de as boven het hoofd wordt gestrooid, maar vanwege het maximum van 30 kerkgangers verwacht het bisdom toch veel mensen teleur te moeten stellen.

Lees ook: Geen askruisje: corona gooit roet in het eten

Persoonlijke bezinning
Daarom heeft het bisdom een gebedskaart ontwikkeld, zodat gelovigen die dat willen een moment van persoonlijke bezinning kunnen hebben in kleine kring. "De gebedskaart vervangt het liturgische moment van de asoplegging niet", zegt vicaris Ed Smeets van het bisdom Roermond. "Maar biedt onder de huidige omstandigheden mensen wel de gelegenheid om bij Aswoensdag stil te staan. Dat is altijd nog beter dan Aswoensdag helemaal overslaan."

De gebedskaart is op te halen bij de Limburgse parochies. De Roermondse gebedskaart wordt ook verspreid onder andere Nederlandse bisdommen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen