Overslaan en naar de inhoud gaan

Bisdom: draag mondkapjes in de kerk

Geplaatst opzaterdag 10 oktober 2020 - 11:50

Het bisdom in Roermond roept de katholieke kerken in de provincie op om zo snel als mogelijk het aantal bezoekers terug te brengen naar dertig. Ook adviseert het kerkgangers om mondkapjes te dragen in de Limburgse Godshuizen.

Via Twitter deelt het bisdom zaterdagochtend de uitkomst van de bisschoppenconferentie die vrijdag is gehouden.

Grapperhaus
Het resultaat van de katholieke conferentie volgt na gesprekken met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (JenV). Die vroeg op 5 oktober aan de kerken in Nederland om het aantal bezoekers van religieuze bijeenkomsten terug te schroeven naar dertig. “Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven. Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid”, zei de minister na zijn oproep.

600 bezoekers
Grapperhaus’ aansporing kwam nadat een kerk in de religieuze gemeenschap van Staphorst 600 bezoekers toeliet, in een tijd waarin in heel Nederland de coronabesmettingen fluks oplopen. De minister stak, zoals veel Nederlanders, zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken.

Teleurgesteld geluid
Eerder klonk vanuit Limburgse katholieke kerken nog een teleurgesteld geluid na de oproep van Grapperhaus. Een woordvoerder van het bisdom Roermond liet weten het te betreuren dat de commotie rond de fout van één kerk gevolgen heeft voor het hele land.

Lees ook: Katholieke kerk teleurgesteld in nieuwe bezoekersbeperking

Bezorgd
De Nederlandse bisschoppen zijn bezorgd over de oplopende coronabesmettingen, zo is tijdens de conferentie gebleken. De katholieke voormannen adviseren de kerkgangers dan ook om een mondkapje te dragen. Alleen bij de ontvangst van de Heilige Communie mag het mondkapje even af.

Samen zingen
Het verbod van de bisschoppen om vanwege de coronapandemie in de katholieke kerk samen te zingen was er al, maar blijft onverminderd van kracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen