Het kabinet maakt dinsdagavond nieuwe maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Volgens goed ingevoerde kringen in Den Haag zouden onder meer bioscopen minimaal twee weken op slot moeten.
Antoine Vandenbergh zit dinsdagavond op het puntje van zijn stoel te luisteren naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De directeur van bioscoop Foroxity in Roermond vreest het ergste. Terwijl het nauwelijks slechter kan.
Verrassing
Na een sluiting van ruim twee maanden in het voorjaar, mogen vanaf juni niet meer dan dertig bezoekers in één bioscoopzaal. Later kwam daar het verbod op de verkoop van eten en drinken bij. Vandenbergh: "We houden in deze tijd overal rekening mee. De signalen dat de bioscopen helemaal op slot moeten, komt toch als een verrassing. Vooral nu de cijfers dalen en het aantal besmettingen lijkt af te nemen."
Wiskundige
Volgens de directeur is het een kwestie van tijd of zijn bioscoop het financieel volhoudt. "We hebben inmiddels afscheid genomen van onze medewerkers met een tijdelijk contract. Dat is 40 procent van de contracturen, maar we hebben wel 73 procent minder omzet. De maximaal te benutten zaalruimte is maar 12 procent. Je hoeft geen wiskundige te zijn om uit te rekenen dat het op deze wijze leegloopt."
De overheidssteun, verpakt in de regeling NOW3, omschrijft Vandenbergh als 'sober en volstrekt ontoereikend'. Volgens hem is het risico op besmettingen in de zalen van Foroxity niet groot. "Met maximaal dertig personen in de zaal kunnen bezoekers zelfs drie meter afstand houden van elkaar. De eerste besmetting in een Nederlandse bioscoopzaal moet nog plaatsvinden."
Staartje kalenderjaar
Vandenbergh begrijpt dat risicovolle 'doorstroomlocaties' waar veel mensen bij elkaar komen, dicht moeten. "Maar met dertig mensen per zaal valt er niet zoveel door te stromen. Er zijn waarschijnlijk andere plekken waar je meer mensen op heel korte afstand hebt."
Volgens hem maken bioscopen 20 procent van hun jaaromzet in het staartje van het kalenderjaar. "Ze zien dat nu in rook opgaan. We weten niet of de maatregel twee weken duurt. Misschien wel langer."
Streaming
Zelf als de bioscopen open mogen blijven onder de huidige richtlijnen, heeft dat gevolgen. Vandenbergh: "De internationale studio's hebben intussen al hun films doorgeschoven naar 2021 of later. Er zijn zelfs producten verplaatst naar andere platforms, zoals streamingsdiensten van Netflix, Videoland of Disney."
Vandenbergh geeft toe dat de streamingsdiensten in de nek hijgen. Toch heeft hij vertrouwen in het voortbestaan van de bioscopen. "Het is een belangrijke schakel in het terugverdienmodel van de grote studio's. Een film die je meteen gaat streamen, krijgt uiteindelijk minder aandacht bij het publiek en daardoor ook minder streams. Veel bioscoopbezoek, leidt ook tot meer streams."