Overslaan en naar de inhoud gaan

Bioloog: de wolf komt naar Limburg

Geplaatst opwoensdag 30 maart 2016 - 7:17

Wolven in Limburg? Volgens bioloog Bram Houben van Ark Natuurontwikkeling is het een kwestie van tijd voordat de dieren ook in Limburg rondlopen.

"Vijftien jaar geleden lachten de mensen ons uit toen wij zeiden dat er ooit weer een wolf zou terugkeren in Nederland. Er zit nu een roedel wolven in het Duitse Nordhorn, nog geen 30 kilometer van de Nederlandse grens (nabij Enschede, red.). Volgens ons komt de wolf eraan."

Langzaam
Maar daar blijft het volgens de bioloog niet bij. Ook de jakhals of lynx ziet Houben wel deze kant op komen. "
Jakhalzen zitten in de Balkan en in Oostenrijk. Dat is ook een soort die langzaam onze kant op komt.”

Redenen
Volgens deskundigen zijn er meerdere redenen waarom de exotische dieren ook naar Limburg trekken. Een warmer klimaat, betere bescherming op grond van Europese regels, aanleg van natuur, groene verbindingszones en genoeg voedsel spelen tal van dieren in de kaart, net als de ontvolking van het platteland zoals in delen van Oost-Europa het geval is.

Beweging
Toch blijft het gissen in welke mate de dieren in Limburg gaan opduiken. "In de natuur is alles continu in beweging. Dat geldt ook voor diersoorten."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Identiteit 'Limburgse' wolven nu definitief vastgesteld
Hobbyboer is de klos in wolvenplan
Wolf
Grijze wolf gesignaleerd over de grens bij Venlo
Van gedeputeerde mag wolf nog even wegblijven
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen