Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenvaart test besparings-app op routes naar Born

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 5:55

Een app waarmee binnenvaartschippers tijd en brandstof kunnen besparen, wordt binnenkort getest op vaarroutes tussen Born en Antwerpen, en Born en Rotterdam.

Door de schippers informatie te geven over het ideale vaartempo, kunnen ze zonder oponthoud naar de sluis varen en worden de wachttijden tot een minimum teruggebracht. Bovendien scheelt het 10 procent in de brandstofkosten en wordt CO2-uitstoot met 15 procent verminderd.

Limburgs
De app is ontwikkeld door de startende onderneming Trapps Wise op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De start-up heeft samengewerkt met de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit.

Luister naar: Een interview met de makers achter de app

Kwakkernaat
Het brein achter deze app is Pascal Kwakkernaat. "Niet alleen rederijen profiteren van de app, maar ook de totale logistiek te water kan ervan profiteren. Als het druk is op het water kunnen schepen hun snelheid en route aanpassen."

Testvaart
Schippers zien een klok waarop ze kunnen aflezen wat de ideale snelheid is, zodat ze zonder oponthoud naar de sluis kunnen varen. In juni wordt de app getest op het Albert Kanaal tussen Antwerpen en Born, en op de Maas tussen Born en de haven in Rotterdam.

Uitbreiding
Als deze tests succesvol zijn, komt de app op de markt en komt hij beschikbaar voor 6000 tot 7000 vrachtschippers. Daarna wordt verder gekeken naar een uitbreiding voor de pleziervaart, en de binnevaart in heel Europa.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen