Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenvaart test besparings-app op routes naar Born

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 5:55

Een app waarmee binnenvaartschippers tijd en brandstof kunnen besparen, wordt binnenkort getest op vaarroutes tussen Born en Antwerpen, en Born en Rotterdam.

Door de schippers informatie te geven over het ideale vaartempo, kunnen ze zonder oponthoud naar de sluis varen en worden de wachttijden tot een minimum teruggebracht. Bovendien scheelt het 10 procent in de brandstofkosten en wordt CO2-uitstoot met 15 procent verminderd.

Limburgs
De app is ontwikkeld door de startende onderneming Trapps Wise op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De start-up heeft samengewerkt met de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit.

Luister naar: Een interview met de makers achter de app

Kwakkernaat
Het brein achter deze app is Pascal Kwakkernaat. "Niet alleen rederijen profiteren van de app, maar ook de totale logistiek te water kan ervan profiteren. Als het druk is op het water kunnen schepen hun snelheid en route aanpassen."

Testvaart
Schippers zien een klok waarop ze kunnen aflezen wat de ideale snelheid is, zodat ze zonder oponthoud naar de sluis kunnen varen. In juni wordt de app getest op het Albert Kanaal tussen Antwerpen en Born, en op de Maas tussen Born en de haven in Rotterdam.

Uitbreiding
Als deze tests succesvol zijn, komt de app op de markt en komt hij beschikbaar voor 6000 tot 7000 vrachtschippers. Daarna wordt verder gekeken naar een uitbreiding voor de pleziervaart, en de binnevaart in heel Europa.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts