Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenvaart test besparings-app op routes naar Born

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 5:55

Een app waarmee binnenvaartschippers tijd en brandstof kunnen besparen, wordt binnenkort getest op vaarroutes tussen Born en Antwerpen, en Born en Rotterdam.

Door de schippers informatie te geven over het ideale vaartempo, kunnen ze zonder oponthoud naar de sluis varen en worden de wachttijden tot een minimum teruggebracht. Bovendien scheelt het 10 procent in de brandstofkosten en wordt CO2-uitstoot met 15 procent verminderd.

Limburgs
De app is ontwikkeld door de startende onderneming Trapps Wise op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De start-up heeft samengewerkt met de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit.

Luister naar: Een interview met de makers achter de app

Kwakkernaat
Het brein achter deze app is Pascal Kwakkernaat. "Niet alleen rederijen profiteren van de app, maar ook de totale logistiek te water kan ervan profiteren. Als het druk is op het water kunnen schepen hun snelheid en route aanpassen."

Testvaart
Schippers zien een klok waarop ze kunnen aflezen wat de ideale snelheid is, zodat ze zonder oponthoud naar de sluis kunnen varen. In juni wordt de app getest op het Albert Kanaal tussen Antwerpen en Born, en op de Maas tussen Born en de haven in Rotterdam.

Uitbreiding
Als deze tests succesvol zijn, komt de app op de markt en komt hij beschikbaar voor 6000 tot 7000 vrachtschippers. Daarna wordt verder gekeken naar een uitbreiding voor de pleziervaart, en de binnevaart in heel Europa.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen