Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenstad Roermond veiliger dankzij interventieteam

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 19:21

Het Retail Interventie Team (RIT) in Roermond houdt sinds 2012 een extra oogje in zeil in de binnenstad.

"We merken dat het aantal winkeldiefstallen en zakkenrollerij beduidend minder is geworden", zegt Bart Heerema van het interventieteam.

Verlengstuk
Het Retail Interventie Team is een samenwerkingsverband tussen de politie en de binnenstad van Roermond en fungeert als een verlengstuk. Het RIT houdt zes dagen per week toezicht op de veiligheid en treedt op als gastheer.

Video: L1

Handen te kort
Voorheen was er alleen tijdens de feestdagen én de wintermaanden extra beveiliging in het winkelcentrum aanwezig. Na een stijging van het aantal incidenten werd de roep om extra beveiliging groter, maar de politie-eenheid van Roermond kwam handen te kort. Zeven jaar geleden werd daarom het RIT in het leven geroepen. "We zijn ontzettend blij met het interventieteam. Door een stijging van het aantal bezoekers van Roermond kwamen wij personeel te kort. Vandaar dat wij een beveiligingsbedrijf hebben ingeschakeld om dat gat voor ons te vullen", zegt Ron Metsemakers namens de Politie in Roermond.

Veilig gevoel
Tijdens de middaguren zien de mensen in het centrum van Roermond regelmatig twee personen in een donkerblauw uniform voorbij lopen. Het interventieteam staat nauw met de meldkamer op het politiebureau in contact en kan bij een incident meteen ingrijpen als het nodig is. Dat geeft met name de winkeliers in de binnenstad een veilig gevoel. "We hoeven maar te appen of te bellen en ze staan binnen een paar tellen bij je om je te helpen. Als je als vrouw zijnde in de avonduren alleen in de winkel staat is dat zeer prettig", zegt een winkelier. Een andere ondernemer heeft recent profijt gehad van de diensten van het interventieteam. "Iemand had iets in mijn winkel gestolen en hij was er vandoor gegaan. Ik heb toen het interventieteam gebeld en ze hebben meteen actie ondernomen. Even later hebben ze de persoon in kwestie weten te traceren en is vervolgens aan de politie afgeleverd."

Waarderingsprijs
De waardering namens de winkeliers, bezoekers en de politie is dermate groot dat de politie-eenheid van Roermond een waarderingsprijs aan het RIT heeft uitgereikt. "Ze verdienen deze prijs. Hun inzet en met name de uitvoering is zo efficiënt dat wij bijna niet meer zonder het interventieteam ons werk kunnen doen", zegt Ron Metsemakers. Teamleider van het Interventieteam, Bart Heerema, vindt de blijk van waardering een mooi gebaar. "Het mooie aan deze baan is dat het een combinatie is tussen veiligheid en het gastheerschap van de stad. We merken dat de winkeliers zich een stuk veiliger voelen en dat geeft ons ook een goed gevoel. De waarderingsprijs is een bevestiging dat ons werk belangrijk is voor de binnenstad."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen