Overslaan en naar de inhoud gaan

'Binnenstad Maastricht zwaar getroffen door coronacrisis'

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 8:01

De Maastrichtse binnenstad is een van de winkelgebieden in Nederland die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis.

Samen met Arnhem, Zwolle en Enschede kende Maastricht de grootste daling in bezoekers, meldt de NOS op basis van onderzoeksbureau Locatus. Dat verzamelt en analyseert data over winkels en winkelgebieden. Ook Roermond staat in de top-10 van zwaarst getroffen steden.

Grenzen dicht
Er zijn verschillende redenen waarom Maastricht zo hard is getroffen. De stad is normaalgesproken populair bij toeristen uit het buitenland, maar door de gesloten grenzen dit voorjaar bleven die in het begin van de crisis weg. Ook heeft Maastricht veel horeca en kleding- en schoenenzaken. De horeca ging tijdens de intelligente lockdown dicht, terwijl mensen in die periode hun schoenen en kleding volgens Locatus vooral online kochten. Bovendien sloeg het coronavirus in maart en april in Limburg en Brabant harder toe dan in de rest van het land.

Bouwcentra en winkels voor dagelijkse boodschappen deden het tijdens de lockdown wel goed, maar die zijn dun gezaaid in het centrum van Maastricht.

Niet blij
Maastricht Marketing is niet blij met het onderzoek van Locatus. "Waar wij vooral mee te maken hebben, dat er normaal gesproken heel veel Duitsers en Belgen naar deze stad komen. Dus toen die grenzen dichtgingen hebben we dat enorm gevoeld", zegt Leontien Mees van de ondernemersvereniging woensdagmorgen het NOS Radio 1 Journaal.

Gemeente en ondernemers hebben geprobeerd het tij te keren door winkeltijden te verruimen en terrassen uit te breiden.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen