Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenkijken in huis Joodse verzetsman die omkwam

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 15:29

Dertien huizen met een Joodse oorlogshistorie in het hele land worden maandag en dinsdag opengesteld voor het publiek. In Roermond kunnen mensen een kijkje nemen in het huis van de Joodse verzetsman Max Behretz.

Het huis van Behretz die zijn verzetsacties in 1942 met de dood moest bekopen, is het enige huis in Limburg dat dit jaar meedoet aan het initiatief Open Joodse Huizen.

Actief verzet
Maurice Berets doet al jaren onderzoek naar het oorlogsverleden van zijn familie. Zijn opa en Max Behretz waren achterneven van elkaar. "En die blijken voor en tijdens de oorlog in hetzelfde spionagenetwerk gezeten te hebben."

L1

Max woonde een tijd in een huis in de Voorstad Sint Jacob in Roermond. En in dát huis gaat Maurice maandag en dinsdag het verhaal van Max vertellen. Een belangrijk verhaal, zegt hij: "Het beeld dat van de joden bestaat, dat ze als lammeren naar de slachtbank, naar de concentratiekampen afgevoerd werden, dat blijkt in het geval van Max en mijn opa niet het geval te zijn. Er was een actief verzet."

Geen goed einde
Het verhaal loopt niet goed af. Zowel de opa van Maurice als Max Beretz komen om tijdens de oorlog. De opa van Maurice sterft in Auschwitz, Max wordt onthoofd na een veroordeling voor hoogverraad in Berlijn.

De hele geschiedenis laat Maurice Berets niet onberoerd. "Het is soms wel emotioneel, dan komen er ook tranen. Het zijn mensen die zo ontzettend veel voor Nederland gedaan hebben, om de dingen die de Duitsers deden tegen te werken."

Open huis
In dertien huizen in Nederland, waaronder dus het oude huis van Max Behretz in de Voorstad Sint Jacob in Roermond, wordt maandag en dinsdag verhaald over de vroegere bewoners en hun lot. Nabestaanden, of anderszins betrokkenen, vertellen er hún verhaal.

Organisator Christianne Schreuder van het Joods Cultureel Kwartier zegt dat juist dát aspect ook belangrijk is. "Het is heel mooi als mensen het persoonlijk kunnen vertellen, vanuit hun eigen invalshoek. In plaats van dat je het in een geschiedenisboek leest."

Dit jaar vindt Open Joodse Huizen online plaats. Dat betekent dat er livestreams zijn, ook vanuit Roermond. Via openjoodsehuizen.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen