Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnen vijf jaar elektrisch vliegen op Maastricht Airport

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 10:17

Als alles volgens plan verloopt gaan binnen vijf jaar de eerste passagiers met een elektrisch vliegtuig de lucht in vanaf Maastricht Aachen Airport.

De vluchten zullen aan het begin niet verder reiken dan de andere regionale vliegvelden in Nederland, maar het is een eerste stap naar verdere verduurzaming van de luchtvaart.

Ambitie
Deze ambitie maakte Maastricht Aachen Airport dinsdag bekend. Behalve de verduurzaming van de luchthaven, zet Maastricht Aachen Airport in op verduurzaming van de luchtvaart zelf. Daarom sluit het Limburgse vliegveld zich aan bij Power Up. Dat is een project waarbij Nederlandse regionale luchthavens gaan testen met elektrisch vliegen. Eerder sloten de vliegvelden van Rotterdam-Den Haag, Eindhoven en Groningen-Eelde zich bij het project aan.

Kortere afstanden
Jos Roeven, CEO van Maastricht Aachen Airport: “In Limburg zijn wel al langer op zoek naar mogelijkheden de regio nog beter te verbinden. Via het spoor, de weg, het water en de lucht liggen al prima verbindingen. Elektrisch vliegen voegt daar weer een mogelijkheid aan toe. Met name voor de kortere afstanden.”

Volgens hem verbindt Power Up ook op een andere manier. "Maastricht Aachen Airport wordt de spin in het web in het verbinden van regionale partijen zoals bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van elektrisch vliegen. Denk aan brandstoftoevoer, productie van onderdelen, maar ook onderhoud en reparatie, zoals MAA dat nu ook al is voor de vliegtuigen op fossiele brandstoffen."

Fijnmazig netwerk
Voor nu is het met name belangrijk om te onderzoeken wat elektrisch vliegen betekent voor luchthavens. Hoe gaat de afhandeling en het onderhoud in zijn werk en welke infrastructurele voorzieningen zijn vereist? Wat is de commerciële potentie en welke positieve impact heeft dit op gezondheid en leefomgeving? "Dat soort vragen kunnen we in deze proef samen met de andere luchthavens beantwoorden,” verwacht Jos Roeven. “Uniek voor Nederland, dat de regionale luchthavens elkaar opzoeken en samenwerken om Nederland te positioneren op het gebied van elektrisch vliegen.”

De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het uitvoeren van lijndienstvluchten met elektrische vliegtuigen binnen Europa, om regio’s met elkaar te verbinden en een fijnmazig netwerk te creëren.

Testfase
Het ligt in de bedoeling om bijvoorbeeld met Liof en de provincie Limburg te kijken of er regionale partners zijn om projecten te ontwikkelen die voortkomen uit de nieuwe elektrische luchtvaarttak. Roeven: “MAA heeft de afhandeling in eigen beheer, waar andere luchthavens dit vaak uitbesteden. We zijn hierdoor flexibel op luchthavengebied én in de operatie. Deze proef maakt het mogelijk te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart én in een infrastructuur zodat we straks klaar zijn als elektrisch vliegen de testfase voorbij is en commercieel van de grond komt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen