Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnen sporten mag weer, maar doe het met beleid

Geplaatst opdinsdag 18 mei 2021 - 6:00

Sporten in de sportschool was er maandenlang niet bij. Maar maandag heeft het kabinet het licht op groen gezet: vanaf woensdag 19 mei mag er - onder voorwaarden - weer binnen gesport worden.

Toch is het verstandig niet meteen te fanatiek van start te gaan en het binnen sporten weer voorzichtig op te bouwen. Anders liggen overbelasting en blessures op de loer.

Thuis zitten
Fysiotherapeut Ruud Meijers uit Venlo ziet in zijn praktijk nu dagelijks mensen die kampen met de gevolgen van het tegenovergestelde: onderbelasting. "Mensen sporten nu minder, werken thuis, zitten veel. Dat leidt vaak tot klachten aan schouders, rug of nek. En vanuit die situatie komen we nu in een fase waarbij mensen weer meer gaan bewegen, waardoor juist overbelasting dreigt. Dan kunnen er makkelijk pees- of slijmbeursontstekingen ontstaan."

Video: L1

Met beleid
Als je het sporten weer oppakt, kun je dat dan ook het beste met beleid doen. "Je moet goed kijken op welke manier je weer instapt, welke belasting je toepast op jezelf en dat je niet te grote stappen in één keer maakt. Het kan zijn dat je meteen weer wilt beginnen op je oude niveau, maar dan gaat je lichaam waarschijnlijk aan de bel trekken."

Voldoende rust
In het begin is het sowieso goed om naar de frequentie van het sporten te kijken en daarbij bewust ook rustmomenten in te bouwen. Ook als je jezelf doelen hebt gesteld, zoals bijvoorbeeld trainen voor een hardloopwedstrijd. "In tijden van het opbouwen van fysieke belasting is het ook erg belangrijk om te investeren in voldoende herstel daarna."

Volgens de fysiotherapeut is het belangrijk signalen van je lijf niet te negeren. "Peesontstekingen beginnen vaak met een vervelend gevoel, een zeurende pijn. Dat is een teken dat je even rust moet nemen en met rekken of ontspanningsoefeningen moet proberen te herstellen. En zeker niet met dezelfde intensiteit dezelfde oefening opnieuw moet doen."

Voordelen
Toch ziet Meijers vooral voordelen van de heropening van de sportscholen en gymzalen. "Als we iets gezien hebben de afgelopen tijd is dat de bewustwording van een gezonde leefstijl. Dat is de afgelopen periode een gemis geweest. De voordelen van in beweging komen, meer sociale contacten en het hoofd leegmaken. Want ook mentaal is het goed voor mensen dat er weer meer gesport gaat worden."

Alternatieven
Wel vraagt Meijers zich af hoeveel mensen er daadwerkelijk weer binnen gaan sporten. "Mensen hebben ook ontdekt dat ze op andere plaatsen kunnen sporten, zoals thuis met een matje in de woonkamer, of buiten. Dus ik ben wel benieuwd hoeveel mensen terugkeren naar de binnensportzaal. Zeker nu het goede weer er weer aan komt."

Dat is ook een vraag die Judith van Pol van BodyStyle HealthCentre bezighoudt, met vestigingen in Blerick en Venlo. "Ik denk dat veel mensen de afgelopen tijd ook andere hobby's ontdekt hebben, zoals wandelen of fietsen. En veel kinderen bijvoorbeeld die bij ons op thaiboksen zaten, zijn nu op tennis of voetbal gegaan."

Buiten sporten
Bij de sportschool kon de afgelopen tijd al buiten gesport worden. Van Pol denkt dat mensen daar ook gebruik van blijven maken. "Er zijn mensen die heel voorzichtig blijven, ook al mag er weer binnen gesport worden. Zeker mensen op leeftijd. Daarom blijft onze buitenlocatie ook gewoon open, zodat mensen kunnen kiezen."

Ook Van Pol adviseert mensen niet te enthousiast van start te gaan met toestellen en halters zodra ze weer in de zaal van start kunnen. "Goed opwarmen vooraf, niet te zwaar beginnen, niet elke dag sporten, maar ook een dag rust tussendoor nemen." Extra personeel gaat ze niet inzetten om toezicht te houden op de nieuwbakken binnensporters. "Wij werken hier al veel met begeleiding. Er lopen altijd voldoende instructeurs rond in de zaal."

Gouden tip
Fysiotherapeut Ruud Meijers heeft nog een tip voor sporters die vanaf woensdag weer naar de sportschool gaan: "Doen, dat sporten! Kom weer in beweging en doe dat op een ontspannen manier."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen