Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere zeppelinpost na 90 jaar geveild

Geplaatst opdonderdag 4 juli 2019 - 6:25

Een ansichtkaart die bijna negentig jaar geleden via luchtpost vanuit Venlo is verstuurd met een zeppelin is binnenkort te koop.

De bijzondere vondst is opgedoken bij een postzegelvereniging in Reuver.

Luchtpost
Op 11 november 1930 bracht de Graf Zeppelin een bezoek aan Venlo. Op zichzelf al een bijzondere gebeurtenis, want het luchtvaartschip van ruim 230 meter lang en 30 meter breed deed Nederland slechts drie keer aan. Bij het bezoek aan Venlo werd bovendien luchtpost uitgewisseld. 1.400 poststukken werden met een kabel omhoog gehesen in de zeppelin die boven de Groote Heide zweefde. Een van die poststukken is nu teruggevonden.

Grote toeloop
De komst van de zeppelin trok ontzettend veel bekijks. "De krant schreef destijds dat vier- tot vijfduizend mensen waren toegestroomd om een glimp op te vangen van het gevaarte", zegt Martin Bergevoet van het Venlose gemeentearchief. "Als je bedenkt dat Venlo toen zo'n 20.000 inwoners telde, is dat aantal natuurlijk gigantisch." Ondanks de grote belangstelling zijn er maar enkele foto’s van het gebeuren bewaard gebleven. Het gemeentearchief bezit er vier.

Nalatenschap
Dat er nu een van de verstuurde kaarten is opgedoken, noemt Bergevoet dan ook uitzonderlijk. De Reuverse postzegelvereniging Filvero kreeg de ansichtkaart onder ogen bij een taxatie van een nalatenschap. "Uit de twee doosjes met spul dat je heel veel tegenkomt, kwam ineens deze vondst. Dat was voor ons een grote verrassing", zegt Cees Iprenburg, voorzitter van de club. De eigenaar wil anoniem blijven. Ze laat de kaart binnenkort veilen.

Nog een topstuk
De zeppelinpost bleek overigens niet de enige bijzonderheid in de nalatenschap. Er werd ook nog een brief aangetroffen die per luchtpost verstuurd is met de Uiver. Dit vliegtuig verongelukte in 1934 met heel wat post aan boord tussen Batavia in Nederlands-Indië. Een van de poststukken die uit het puin is gehaald, zat ook in een van de twee doosjes. Iprenburg: "Voor verzamelaars is die brief misschien nog wel meer waard dan de ansichtkaart uit de zeppelin."

Tegen elkaar opbieden
Over de opbrengst durft de postzegelvereniging die de veiling zelf organiseert niet te speculeren. "Het zal liggen aan wie er komt en of er tegen elkaar wordt opgeboden. Er wordt gestart met een bedrag van 150 euro, maar daar zal hij zeker niet voor weggaan." Ook Bergevoet van het archief denkt dat. "Het is wat de gek er voor geeft, maar ik denk dat er redelijk wat gekken zijn die er iets voor willen geven."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen