Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijvangst Einsteintelescoop: zuivere bron onder Epen

Geplaatst opdonderdag 4 april 2019 - 14:24

De boring van een 260 meter diep gat voor het onderzoek naar de Einstein telescoop heeft een mooie bijvangst opgeleverd: aardwarmte en drinkwater van hoge kwaliteit.

Het gat bij Terziet is geboord in het onderzoek naar de geschiktheid van de bodem onder Zuid-Limburg voor de Einstein Telescoop. Wetenschappers willen daarmee zwaartekrachtgolven gaan detecteren. Naast Zuid-Limburg is ook Sardinië in de race voor het miljardenproject.

Chaudfontaine
Het boren van het diepe gat bij Terziet heeft vier maanden geduurd. "Dat was langer dan verwacht”, zegt geoloog Björn Vink. "De rotsformatie waar we doorheen moesten, was harder dan verwacht en ze bevat ook meer water we hadden gedacht. De rotsen zijn vergelijkbaar met die onder Chaudfontaine in de Ardennen en dat betekent dat ook het water van dezelfde kwaliteit is."

Warmte
Een andere, niet-vermoede kans is de aardwarmte op die plek. Die zou volgens Vink goed geëxploiteerd kunnen worden.

Sensoren
In het boorgat worden begin volgende maand door technici uit Texas uiterst gevoelige sensoren geïnstalleerd die de kleinste trillingen kunnen detecteren. Wetenschappers van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica NIKHEF in Amsterdam gaan de metingen verwerken. Als de geschiktheid van de bodem onder het gebied waar Duitsland, België en Nederland samen komen, is vastgesteld en de financiën rond zijn, dan kan in 2025 begonnen worden met het tunnelen. In 2035 kunnen wetenschappers dan op zoek gaan naar zwaartekrachtgolven uit het heelal.

Lees ook: Limburg krijgt proeflab voor Einstein Telescoop

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen