Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijstandsgerechtigden niet gekort bij gift tot 1200 euro

Geplaatst opdinsdag 6 april 2021 - 17:39

De gemeente Heerlen gaat vanaf 1 mei giften aan mensen in de bijstand pas verrekenen bij een waarde van meer dan 1200 euro.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een tas met boodschappen of geld om kleding te kopen. Inkomsten uit arbeid vallen daarbuiten en moeten ook altijd gemeld blijven.

Motie
Heerlen loopt met de maatregel vooruit op een landelijke aanpassing van de bijstandsregels. In februari nam de Tweede Kamer een motie aan dat mensen met een bijstandsuitkering 1200 euro aan giften moeten kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering.

Landelijk nieuws
Aanleiding voor de motie was een rel in de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren waarbij een vrouw ruim 7000 euro moest terugbetalen vanwege gratis boodschappen die ze van haar moeder had gekregen.

Versoepelen
"Het kan nog wel even duren voordat de aanpassing in de wet is vastgelegd. Want dat is een zaak van het nieuwe kabinet", zegt de Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP). "Daar willen we niet op wachten. Daarom maken we als Heerlen nu al gebruik van de mogelijkheid om de regels voor de bijstand te versoepelen. Net als Amsterdam."

Kleine fouten voorkomen
Van Zutphen noemt de nieuwe regels voor giften goed voor de mensen die het aangaat en daarbij is het ook beter werkbaar voor de gemeente. "Zo kunnen we voorkomen dat kleine fouten leiden tot onredelijke sancties en schrijnende situaties zoals in Wijdemeren", zo stelt Van Zutphen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen