Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna tekort aan bedden in Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 11:50

Tijdens het hoogtepunt van de coronacris was er bijna een tekort aan ziekenhuisbedden in Limburg. "Er zat soms maar één leeg bed of zelfs geen leeg bed tussen", dat zegt Helen Mertens, aankomend bestuursvoorzitter van het MUMC+.

Mertens deed haar uitspraken bij EenVandaag. Ook David Jongen van Zuyderland vertelt dat de situatie zeer spannend is geweest.

Code zwart
Limburg en Noord-Brabant werden het zwaarst getroffen tijdens de coronacrisis en dat heeft invloed gehad op de druk van de ziekenhuizen. David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland, met ziekenhuizen in Heerlen en Sittard, kende angst in de eerste weken: "Code zwart interpreteer ik als: de intensive care ligt vol en je moet kiezen tussen twee personen. Dat hebben we nét niet gehad. Dat heeft één of twee bedden gescheeld. De lockdown heeft net op tijd gewerkt, dat kun je concluderen. Het had geen twee of drie dagen langer moeten duren anders waren we over het randje van de afgrond gegaan."

Ook Helen Mertens zegt dat Limburg dichtbij een tekort aan bedden is geweest: "We zijn daar in Limburg héél dichtbij geweest. Er zat soms maar één leeg bed of zelfs geen leeg bed tussen. Onze redding is geweest dat we patiënten konden verplaatsen naar Duitsland."

Landelijke richtlijn
Na de Mexicaanse griep, in 2012, adviseerde het Centrum voor Ethiek en Gezondheid om een protocol uit te werken voor het geval een crisissituatie zou uitbreken in de ziekenhuizen. Dat protocol is er acht jaar later nog steeds niet. In dat protocol zouden onder meer de keuzes worden uitgelegd bij een tekort aan ziekenhuisbedden. Omdat er geen protocol lag zou Jongen de keuze daarom bij de artsen leggen: "Ook zonder richtlijn, want dan hadden we niet anders gekund."

Code zwart
Jongen denkt dat de urgentie nu is doorgedrongen: "We hebben nog nooit zo dicht tegen 'code zwart' aangezeten. Iedereen realiseert zich wel: hij moet er nu gewoon komen te liggen." Artsenorganisaties KNMG en de Federatie Medisch Specialisten werken sinds begin april aan een uitwerking van de richtlijn. Beide organisaties laten aan EenVandaag weten dat het protocol binnenkort definitief wordt vastgesteld.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen