Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna kwart Limburgers financieel geraakt door coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 19:30

Bijna een kwart van de Limburgers (23 procent) is zelf of met het gezin financieel geraakt door de coronacrisis of de maatregelen die daarover zijn genomen.

Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1.

Tijdelijke dip?
Een derde van de mensen die er het afgelopen jaar financieel op achteruit is gegaan, kijkt wel positief vooruit. "Ze denken dat dit een tijdelijke dip in de financiën is en verwachten er in de komende twaalf maanden weer op vooruit te gaan", licht onderzoeker Ivo Keizers van Etil toe. Zo'n 41 procent is bang dat de financiële situatie nog verder zal verslechteren en 27 procent verwacht dat zijn of haar financiële situatie de komende maanden zo zal blijven.

"Dit geldt met name voor mensen die in specifieke sectoren aan het werk zijn. Denk daarbij aan de horeca, cultuur en toerismebranche."

Amper impact
Dit betekent bovendien dat de coronacrisis voor het overgrote deel van de Limburgers (77 procent) geen financiële gevolgen heeft. Ruim 87 procent van hen verwacht er de komende twaalf maanden ook niet op achteruit te gaan. Zo'n 13 procent houdt er wel rekening mee dat er de komende periode nog financiële gevolgen van de coronacrisis voelbaar zullen zijn.

Economische verschillen
De Limburgse economie krijgt het dit jaar nog zwaar. Rabobank publiceerde maandag een prognose voor de verschillende regio's in Nederland en daaruit blijkt dat de klap voor met name Zuid-Limburg flink zal zijn. Daar wordt een krimp van 6 procent verwacht. Ook voor Noord-Limburg (5,8 procent krimp) en Midden-Limburg (5,2 procent krimp) is de prognose niet zo rooskleurig.

Voorzichtigheid
Uit de enquête blijkt ook dat veel Limburgers bewuster bezig zijn met het uitgeven van geld. Zo wil 18 procent van de Limburgers de komende tijd meer gaan bezuinigen en denkt 29 procent meer na voordat er daadwerkelijk iets aangeschaft wordt. Met name op de posten boodschappen en kleding verwachten zij geld te kunnen besparen.

Over het onderzoek
Aan de enquête deden driehonderd Limburgers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor geslacht, leeftijd en spreiding over de provincie. Ook is er gelet op het percentage werkzame mensen en in welke sector ze werken.

De resultaten zijn daardoor volgens het onderzoeksbureau een goede afspiegeling van de 'gemiddelde' Limburger van 18 jaar en ouder.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen