Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna kwart kandidaten dubbel verkiesbaar: 'Geen noodzaak'

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 11:44

In Limburg stellen zich relatief veel politici zich kandidaat voor zowel de provinciale statenverkiezingen als de waterschapsverkiezingen. De partij Lokaal-Limburg is daarbij 'koploper'.

"Het is min of meer een natuurlijk proces", zegt Raimond Franssen, lijsttrekker van de partij voor de provinciale statenverkiezingen, tegen L1.

20 tot 25 procent
Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Limburg bij de drie provincies met de meeste 'dubbele' kandidaten hoort. In Zeeland is zo'n 40 procent van de namen op beide lijsten terug te vinden, gevolgd door Utrecht en Limburg, waar het om 20 tot 25 procent gaat. Op 20 maart gaat Nederland naar de stembus voor beide verkiezingen.

Twaalf 'dubbele' kandidaten
Lokaal-Limburg spant de kroon in onze provincie; twaalf van de vijftien kandidaten voor de waterschapsverkiezingen staan ook op de lijst - voor zowel kieskring Venlo als kieskring Maastricht - voor Provinciale Staten. De VVD en Waterbelang Venlo volgen op gepaste afstand. "Bij onze bijeenkomst in november hebben we aan onze mensen gevraagd aan welke verkiezingen zij willen deelnemen. Daar is dit de uitkomst van", aldus Franssen.

Juiste positie
De partij heeft wel nagedacht over de positie van de kandidaten op beide lijsten. "Het is een bewuste keuze dat onze lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen (Ad Berger, red.) lager staat op de lijst voor Provinciale Staten. We hebben een goede verdeling gemaakt met de juiste mensen op de juiste positie, en hopen dat onze mensen daardoor ook op de juiste plek gekozen worden."

Bespreken
Franssen weet nog niet hoe de partij het gaat oplossen wanneer kandidaten bij de verkiezingen op beide fronten aanspraak maken op een zetel. "Dat gaan we dan bespreken met die kandidaten en het bestuur", zegt de lijsttrekker, die bestrijdt dat de dubbele kandidaturen geboren zijn uit noodzaak. "We zijn hartstikke tevreden met de brede groep mensen die we hebben."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen