Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna kwart kandidaten dubbel verkiesbaar: 'Geen noodzaak'

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 11:44

In Limburg stellen zich relatief veel politici zich kandidaat voor zowel de provinciale statenverkiezingen als de waterschapsverkiezingen. De partij Lokaal-Limburg is daarbij 'koploper'.

"Het is min of meer een natuurlijk proces", zegt Raimond Franssen, lijsttrekker van de partij voor de provinciale statenverkiezingen, tegen L1.

20 tot 25 procent
Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Limburg bij de drie provincies met de meeste 'dubbele' kandidaten hoort. In Zeeland is zo'n 40 procent van de namen op beide lijsten terug te vinden, gevolgd door Utrecht en Limburg, waar het om 20 tot 25 procent gaat. Op 20 maart gaat Nederland naar de stembus voor beide verkiezingen.

Twaalf 'dubbele' kandidaten
Lokaal-Limburg spant de kroon in onze provincie; twaalf van de vijftien kandidaten voor de waterschapsverkiezingen staan ook op de lijst - voor zowel kieskring Venlo als kieskring Maastricht - voor Provinciale Staten. De VVD en Waterbelang Venlo volgen op gepaste afstand. "Bij onze bijeenkomst in november hebben we aan onze mensen gevraagd aan welke verkiezingen zij willen deelnemen. Daar is dit de uitkomst van", aldus Franssen.

Juiste positie
De partij heeft wel nagedacht over de positie van de kandidaten op beide lijsten. "Het is een bewuste keuze dat onze lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen (Ad Berger, red.) lager staat op de lijst voor Provinciale Staten. We hebben een goede verdeling gemaakt met de juiste mensen op de juiste positie, en hopen dat onze mensen daardoor ook op de juiste plek gekozen worden."

Bespreken
Franssen weet nog niet hoe de partij het gaat oplossen wanneer kandidaten bij de verkiezingen op beide fronten aanspraak maken op een zetel. "Dat gaan we dan bespreken met die kandidaten en het bestuur", zegt de lijsttrekker, die bestrijdt dat de dubbele kandidaturen geboren zijn uit noodzaak. "We zijn hartstikke tevreden met de brede groep mensen die we hebben."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Ook in 2020 komt er op Hemelvaartsdag 21 mei weer een nieuwe lijst met de leukste Limburgse liedjes aller tijden voorbij op L1 Radio. Deze wordt op L1 TV ondersteund door een marathonuitzending met de mooiste clips uit de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Maar zover is het nog niet, want er moet nog gestemd worden.

Je kunt hier stemmen
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen