Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bijna ijsvrij: tips voor veilig schaatsen

Geplaatst opwoensdag 23 januari 2019 - 6:00

Van een Elfstedentocht is nog lang geen sprake, maar door de aanhoudende vorst gaat menig natuurijsliefhebber alvast op zoek naar zijn schaatsen.

Maar wat moet je allemaal doen voordat je het natuurijs op gaat? Schaatsspecialist Rob van Steen en 1Limburg zetten een aantal schaatstips op een rij.

Zonder vet
Voor veel mensen begint de schaatspret met een zoektocht op zolder. Als de ingevette schaatsen dan eindelijk gevonden zijn, is het belangrijk dat het vet van de schaatsen goed verwijderd wordt. "Het is een garantie voor botte schaatsen als schaatsers met het vet het ijs op gaan", zegt Rob van Steen.

Scherp
Op natuurijs is het hebben van grip zeer welkom. Daarom is het van belang dat de ijzers nog goed scherp zijn. "Mensen kunnen dat met hun vingertoppen controleren", adviseert de schaatsspecialist.

Hol of vlak?
Noren zijn onder fanatieke schaatsers een begrip. Legendes als Rintje Ritsma en Sven Kramer wonnen daar bijvoorbeeld veel medailles mee. De klassieke schaats verdient daarom dan ook een speciale behandeling bij het slijpen. "Noren moeten, in tegenstelling tot kunst- en ijshockeyschaatsen, niet hol maar vlak geslepen worden. En dat kan alleen maar met de hand." Handjes uit de mouwen dus bij de slijperij.

Roestige ogen
Als de vorst voorbij is, bergen veel schaatsliefhebbers hun schaatsen voor lange tijd op. Het is dan niet alleen belangrijk dat de schaatsen goed ingevet worden. Maar het is zeker ook belangrijk dat de schaatsen op een droge plek opgeborgen worden. "Als de veterogen roesten dan kan dat fatale gevolgen hebben voor je veters. Bij het aantrekken van de veters bestaat dan de kans dat je de veters kapot trekt", zegt Van Steen. Dus altijd controleren of je veters nog in orde zijn, en of de veterogen geen roestige plekjes hebben.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen