Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna ijsvrij: tips voor veilig schaatsen

Geplaatst opwoensdag 23 januari 2019 - 6:00

Van een Elfstedentocht is nog lang geen sprake, maar door de aanhoudende vorst gaat menig natuurijsliefhebber alvast op zoek naar zijn schaatsen.

Maar wat moet je allemaal doen voordat je het natuurijs op gaat? Schaatsspecialist Rob van Steen en 1Limburg zetten een aantal schaatstips op een rij.

Zonder vet
Voor veel mensen begint de schaatspret met een zoektocht op zolder. Als de ingevette schaatsen dan eindelijk gevonden zijn, is het belangrijk dat het vet van de schaatsen goed verwijderd wordt. "Het is een garantie voor botte schaatsen als schaatsers met het vet het ijs op gaan", zegt Rob van Steen.

Scherp
Op natuurijs is het hebben van grip zeer welkom. Daarom is het van belang dat de ijzers nog goed scherp zijn. "Mensen kunnen dat met hun vingertoppen controleren", adviseert de schaatsspecialist.

Hol of vlak?
Noren zijn onder fanatieke schaatsers een begrip. Legendes als Rintje Ritsma en Sven Kramer wonnen daar bijvoorbeeld veel medailles mee. De klassieke schaats verdient daarom dan ook een speciale behandeling bij het slijpen. "Noren moeten, in tegenstelling tot kunst- en ijshockeyschaatsen, niet hol maar vlak geslepen worden. En dat kan alleen maar met de hand." Handjes uit de mouwen dus bij de slijperij.

Roestige ogen
Als de vorst voorbij is, bergen veel schaatsliefhebbers hun schaatsen voor lange tijd op. Het is dan niet alleen belangrijk dat de schaatsen goed ingevet worden. Maar het is zeker ook belangrijk dat de schaatsen op een droge plek opgeborgen worden. "Als de veterogen roesten dan kan dat fatale gevolgen hebben voor je veters. Bij het aantrekken van de veters bestaat dan de kans dat je de veters kapot trekt", zegt Van Steen. Dus altijd controleren of je veters nog in orde zijn, en of de veterogen geen roestige plekjes hebben.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen