Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bijna ijsvrij: tips voor veilig schaatsen

Geplaatst opwoensdag 23 januari 2019 - 6:00

Van een Elfstedentocht is nog lang geen sprake, maar door de aanhoudende vorst gaat menig natuurijsliefhebber alvast op zoek naar zijn schaatsen.

Maar wat moet je allemaal doen voordat je het natuurijs op gaat? Schaatsspecialist Rob van Steen en 1Limburg zetten een aantal schaatstips op een rij.

Zonder vet
Voor veel mensen begint de schaatspret met een zoektocht op zolder. Als de ingevette schaatsen dan eindelijk gevonden zijn, is het belangrijk dat het vet van de schaatsen goed verwijderd wordt. "Het is een garantie voor botte schaatsen als schaatsers met het vet het ijs op gaan", zegt Rob van Steen.

Scherp
Op natuurijs is het hebben van grip zeer welkom. Daarom is het van belang dat de ijzers nog goed scherp zijn. "Mensen kunnen dat met hun vingertoppen controleren", adviseert de schaatsspecialist.

Hol of vlak?
Noren zijn onder fanatieke schaatsers een begrip. Legendes als Rintje Ritsma en Sven Kramer wonnen daar bijvoorbeeld veel medailles mee. De klassieke schaats verdient daarom dan ook een speciale behandeling bij het slijpen. "Noren moeten, in tegenstelling tot kunst- en ijshockeyschaatsen, niet hol maar vlak geslepen worden. En dat kan alleen maar met de hand." Handjes uit de mouwen dus bij de slijperij.

Roestige ogen
Als de vorst voorbij is, bergen veel schaatsliefhebbers hun schaatsen voor lange tijd op. Het is dan niet alleen belangrijk dat de schaatsen goed ingevet worden. Maar het is zeker ook belangrijk dat de schaatsen op een droge plek opgeborgen worden. "Als de veterogen roesten dan kan dat fatale gevolgen hebben voor je veters. Bij het aantrekken van de veters bestaat dan de kans dat je de veters kapot trekt", zegt Van Steen. Dus altijd controleren of je veters nog in orde zijn, en of de veterogen geen roestige plekjes hebben.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen